Február 27-én mutatta be Szabó-Morvai Ágnes a HÉTFA műhelytanulmány sorozatban megjelent, Lovász Annával közösen írt tanulmányát, mely egy önálló Műhely előadás keretében került megvitatásra. Az előadást Scharle Ágota, a Budapest Intézet vezető kutatója korreferálta. 

A tanulmány azt vizsgálta, hogyan hat a gyerekek óvodai elhelyezésének lehetősége az anyák munkakínálatára. A szerzők tizenkét ország részletes adatait elemezték – mindegyik esetben azt vizsgálták, hogy az óvoda megkezdése és az anya elhelyezkedése között milyen erős az összefüggés.

Szabó-Morvai Ágnes és Scharle Ágota

Elemzésük arra épül, hogy az óvoda munkaerőpiaci hatása nagyban függ az intézményi környezettől. Ilyen intézményi tényező, hogy mennyire kínál a munkaerőpiac rugalmas lehetőségeket, milyenek az anyasági ellátások, mit gondol a társdalom a család és a munka fontosságáról. Mivel az óvodai ellátás körülményei és ezek az intézményi tényezők nem függetlenek egymástól, nehéz megragadni a kölcsönhatásokat. Az eredmények azonban arra utalnak, hogy a közös intézményi, kulturális miliő hatása jelentős. Erre példa, hogy az óvoda és az anyák munkavállalása közötti mintázatok hasonlóak a visegrádi országokban.

A HÉTFA műhelytanulmány-sorozat a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány támogatásával valósulhatott meg.