Balás Gábor, a HÉTFA Kutatóintézet igazgatója A szegények gazdálkodása című kötet kapcsán adott interjút a Lánchíd Rádió Kalauz és a Civil rádió Reggeli című műsorában.

A rádióinterjúkban Balás Gábor hangsúlyozta, hogy amikor szegényekről beszélünk, nemcsak egy heterogén csoportról, hanem mindenek előtt emberekről van szó, egyéni sorsokról és döntésekről. Ezért a szegények segítése minden esetben az adott egyén döntésén is múlik: csak akkor tudunk igazán segíteni, ha olyan módon és olyan eszközökkel tesszük, amelyek a szegények életmódjával, szokásaikkal és döntéseikkel is összefér. Például önmagában nem elég, ha egy elmaradott faluban iskolát nyitnak. Mivel a mélyszegénységben élők számára sokszor a napi megélhetés is probléma, az oktatás mint hosszútávon megtérülő befektetés, számukra értelmezhetetlen.

Abhijit V. Banerjee és Esther Duflo A szegények gazdálkodása című kötetének magyar fordítása december végén jelent meg a Balassi Kiadó, a HÉTFA Kutatóintézet és a Széchenyi István Szakkollégium együttműködésében. Az Összkép magazin kapcsolódó cikke ide kattintva olvasható.