A gazdaságfejlesztési stratégiát október 12-én mutatták be a Bánffy Központban. A fejlesztési programot Horváth Ferenc, az Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség elnöke, Kiss-Parciu Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára, Szilágyiné Bátorfi Edit ljubljanai magyar nagykövet és Csite András, a Hétfa Kutatóintézet ügyvezetője ismertette.

Magyarország a 2017-es költségvetési törvényben 500 millió forintot irányoz elő a muravidéki, nemzetiségileg vegyesen lakott térség gazdaságfejlesztésének támogatására, melynek kiemelt területei a turizmus és a mezőgazdaság, valamint a vállalkozások javítása, illetve a befektetés-ösztönzés.

Csite András a bemutatón hangsúlyozta, hogy a Muravidék a magyar–szlovén gazdasági kapcsolatok hídja lehet – rendkívül nagy lehetőségek rejlenek a gazdasági kapcsolatokban, a befektetések ösztönzése ezért is különösen fontos célkitűzés.
Az első pályázati felhívások a tervek szerint 2017. február-március környékén látnak napvilágot. A fejlesztési program lebonyolítását a külön erre a célra létrehozott Muravidéki Gazdaságfejlesztési Központ koordinálja. A gazdaságfejlesztési stratégia bemutatásáról a Népújság, a szlovéniai magyarok hetilapja számolt be részletesebben.