Balás Gábor az MTA Településtudományi állandó bizottságának vendégeként előadást tartott a kisvárosok és kisvárosi térségek fejlesztési eredményeiről és tapasztalatairól.

A Hétfa igazgatója a Kutatóintézet értékeléseinek eredményeit és a kisvárosokban folytatott stratégiai tervezési tapasztalatait foglalta össze. Ezeken a településeken a fejlesztési tevékenységet nagyban meghatározza, hogy milyen viszonyban és távolságra vannak a legközelebbi nagyvárossal.

Azok a kisvárosok, amelyek nem egy nagyobb agglomeráció részei, komoly belső kapacitáshiánnyal küzdenek, ezért alapvetően gyenge pozícióval indultak a forrásokért folytatott versenyben. Ezt a hátrányt a fejlesztéspolitika leghátrányosabb helyzetű térségeket támogató, speciális (LHH) programja részben kompenzálni tudta, de voltak olyan kisvárosi térségek, amelyek ebből a programból is kimaradtak.

A 2014-2020-as fejlesztési időszakban ezeknek a térségeknek is kedvez a források tervezhetőbbé válása. A teljesítés felgyorsítása miatt azonban jelentősek a kapacitáshiányokk. Ezért a projektek minősége csak úgy biztosítható, hogy a fejlesztések megtervezéséhez, lebonyolításához a települések külső kapacitásokat vesznek igénybe.