A hazai munkaerőpiac helyzetéről és a munkahelyteremtés lehetőségeiről tanácskoztak a Hogyan lesz Magyarországon több és jobb munkahely? című konferencián résztvevő kutatók és szakszervezeti vezetők.

A HÉTFA Kutatóintézet igazgatója előadásában az infrastrukturális fejlesztések hatását elemezte. A HÉTFA hatásvizsgálati eredményei azt mutatják, hogy az uniós forrásokból megvalósult foglalkoztatási beavatkozások hatása nem meghatározó. 2009 és 2014 között 458 000 új munkahely jött létre Magyarországon, ebből 81 000 köszönhető a kohéziós politikának. Fontos azonban látni, hogy ezek közül is csak 16 000 munkahely marad fenn tartósan.

Balás Gábor szerint a foglalkoztatás tartós bővülését a fejlesztéspolitika az oktatáson és a korai fejlesztéseken keresztül tudja csak nagyobb mértékben támogatni. Ha csak a foglalkoztatást nézzük, akkor éppen ezért a fejlesztési forrásokat nagyrészt a hosszútávú oktatási befektetésekre kellene fordítani. Rövid és középtávon viszont nem fejlesztési forrásokkal, hanem a szabályozói környezet javításával segíthet érdemben az állam a foglalkoztatási kereslet (munkahelyteremtés) növekedésében.

A konferencia további előadói: Andor László, az Intézet tanácsadó testületének elnöke, Bartha Attila az MTA TK PTI tudományos munkatársa, Tóth András, az MTA TK PTI tudományos főmunkatársa, valamint Molnár Ákos, a győri Vasas Szakszervezet vezetője.