A legutóbbi HÉTFA Műhelyben Nobilis Benedek, a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezetője tartott előadást. Ebben az adóköteles jövedelmek rugalmasságára vonatkozó empirikus kutatásuk eredményeit mutatta be.
A magyar személyi jövedelemadózásban 2011-ben jelentős változások következtek be. Bevezetésre került az egykulcsos jövedelemadó és a családi adókedvezmény rendszere. Utóbbi jelentős kedvezményt biztosított a gyereket nevelő szülők adóalapjából.
IMG_2953
A szerzők a bemutatott kutatásukban azt vizsgálták, hogy a változások miképpen befolyásolták a munkamennyiséget az érintettek körében. Ehhez először az adózással kapcsolatos statisztikákat vizsgálva megállapították, hogy a változások nyomán nőtt-e vagy csökkent az érintettek adóalapja. Ebből már a többi hatás kiszűrésével megállapítható, hogy több vagy kevesebb időt töltöttek munkával az adóváltozások következtében.
A kutatók becslésének eredményei szerint hazánkban a munkavállalók az adócsökkentések következtében jobban növelték a munkával töltött idejüket, mint ahogyan azt a korábbi kutatások mutatták. Ezek az értékek a nemzetközi szakirodalomban talált számokhoz is közelebb vannak.

Részletesebb beszámoló a kutatásról ide kattintva érhető el, itt pedig az előadáshoz készített prezentáció tölthető le.