A következő hónapokban zajlanak a tárgyalások hazánk és az Európai Bizottság között arról, hogy 2014 és 2020 között milyen célokra biztosítson az Európai Unió fejlesztési forrásokat Magyarország számára.

Annak érdekében, hogy ezeken a tárgyalásokon a turisztikai ágazat fejlesztési céljait kellő megalapozottsággal képviselhessék a magyar tárgyalófelek, a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség megbízta a HÉTFA Elemző Központot, hogy végezzen felmérést 500 hazai szállásadó és fürdőüzemeltető vállalkozás körében az eddigi uniós fejlesztések tapasztalatairól és az ágazat fejlesztési igényeiről. A telefonos felmérésre 2013. augusztus 29. és szeptember 16. között kerül sor.

Ennek hátteréről szólva Balás Gábor, a HÉTFA ügyvezetője elmondta: alapprobléma, hogy a 2007-2013-as időszakhoz képest a 2014-2020-as időszak fejlesztési forrásainak tervezett szabályozás a turizmust már nem nevesíti, mint támogatandó területet. 2014-től a fejlesztési forrásokat nem is szakterületekhez, hanem célokhoz próbálja hozzárendelni az EU így ahhoz, hogy forrást kapjon valamely ágazat azt kell bemutatnia, hogy fejlesztései az uniós célokhoz hozzá tud járulni. A turizmusnak ebben a keretben első körben nem találták meg a helyét, így adódik a kérdés, hogy milyen olyan célokat, eredményeket tud a turizmus, mint ágazat felmutatni, amivel meggyőzhető az Európai Bizottság, hogy e terület támogatása a kijelölt célok, pl. a gazdaságélénkítés vagy a területfejlesztés vagy a foglalkoztatás-bővítés fontos eszköze lehet. 

A turizmus támogathatósága mögött azonban Európa számos országa – például Franciaország vagy Olaszország is – felsorakozott. Ennek köszönhetően a kezdeti erős elutasítás helyett ma már a Bizottság csak azt várja, hogy a tervezett turisztikai fejlesztéseknél bizonyítsa be Magyarország, hogy nem önmagáért, a turisztikai ágazati célokért fontosak e fejlesztések – hiszen a bevételnövelés, a látogatók vagy a szállodai vendégéjszakák számának vagy a tartózkodás hosszának emelése nem célja az Európai Uniónak. Mivel a mostani időszakban jelentős források mentek turisztikai fejlesztésekre, ezért a Bizottság csak a korábbi fejlesztések ilyen eredményeinek megalapozott bemutatása esetén lesz meggyőzhető arról, hogy 2014 után is támogassa a magyar turisztikai fejlesztéseket. A magyar tárgyalások során a turizmus pozícióját az javíthatja, ha bizonyítható, hogy a korábbi fejlesztések eredményei alapján a tervbe vett fejlesztések pl. egy-egy térségnél az egyetlen vagy a legfontosabb gazdasági kitörési pontok lehetnének, tehát az adott turisztikai fejlesztéstípus hasznos területfejlesztési eszköz. 

Javíthatja a pozícióit, ha bizonyítható, hogy ez az ágazat jelentős szeletet képvisel a kkv-k körében, így a kkv-szektor fejlesztését szolgálja a turisztikai támogatások valamely része. Szintén hasznos, ha kimutatható, hogy a jelentős szezonális munkaerőigénye miatt a fiatalok első munkatapasztalata szempontjából – és így az ifjúsági munkanélküliség csökkentése szempontjából – is fontosak a tervezett ágazati fejlesztések. 

A tárgyalások során tehát fontos, hogy a magyar álláspont képviselői tisztában legyenek mind az ágazati szereplők fejlesztési elképzeléseivel, mind azzal, hogy a korábbi fejlesztések közül melyek azok, amelyek eredményei bizonyítják egyes turisztikai fejlesztés fontosságát az új célok mentén. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a tárgyalásokat irányító Nemzetgazdasági Minisztérium számára kíván segítséget nyújtani azzal, hogy megbízta a HÉTFÁ-t a korábbi fejlesztések eredményeit és az ágazat fejlesztési igényeit vizsgáló háttérelemzéssel. E háttéranyaghoz készül az a felmérés is, amelyhez kérik a kutatók a következő két hétben a turisztikai ágazat képviselőinek a segítségét– magyarázza Balás Gábor.

Forrás: http://turizmus.com/cikk/index/1/10002/turizmus_hirek/27212