Saád József a HÉTFA Műhely vendége

Saád József szociológus, a Telepesek Társadalmi Múzeum Alapítvány vezetője Mi legyen a Hortobággyal? Fejlesztési kényszerek és koncepciók címmel tartott előadást.

Saád József a HÉTFA-ban

Saád József azt mutatta be, hogyan alakult a Hortobágy története az elmúlt másfél évszázadban. Előadása alapján három fundamentális ellentét rajzolódik ki, melyek végighúzódnak a Hortobágy történelmének elmúlt másfél évszázadán. Egyrészt a természetnek alárendelő földhasználat és a természet formálására törekvő hasznosítás ellentmondása. Másrészt a földet termőterületnek tekintő gazdasági ráció érvényesítése és az ősi magyar pusztát megőrizni akaró szimbolikus szempontok összeütközése. Harmadrészt pedig folyamatosan viaskodik a ’hagyjuk, hogy maguktól elrendeződjenek a dolgok’ hozzáállás és a ’rakjuk rendbe a vidéket’ modernizációs szándék.

Az Alapítvány munkatársai alapvetően az 1950-1953 közötti hortobágyi-nagykunsági kitelepítések társadalomtörténeti rekonstruálásával foglalkoznak. Időközben a kutatási horizont kibővült, a Hortobágy társadalmának történeti értelmezésére is kiemelt figyelmet fordítanak munkájuk során.

Az Összkép magazin Saád Józseffel készített korábbi interjúja ide kattintva olvasható.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.