Lieli Róbert: A Növekedési Hitel Program hatása a vállalatok beruházásaira

Lieli Róbert, a CEU docense, a Magyar Nemzeti Bank egykori vezető elemzője előadásában a Növekedési Hitel Programot (NHP) eddigi tapasztalatairól beszélt. A beruházási hiteleket kínáló programot a Magyar Nemzeti Bank hirdette meg 2013-ban kis- és középvállalkozások számára.

Horváth Áron: Mitől függ a lakások értéke?

Horváth Áron közgazdász, az ELTINGA ingatlanpiaci elemző központ alapítója és vezetője előadásában kiemelte, hogy nehéz kérdéssel állunk szemben, ha meg akarjuk határozni, hogy mely tényezők és milyen mértékben alakítják az ingatlanok árát. Nehézséget okoz például, hogy az ingatlanok nagyon különbözőek, ezért nehéz őket összemérni.

Szaló Péter: Vidám közigazgatás – a rendszerváltástól a leváltásig

Szaló Péter a magyar közigazgatás leghosszabb ideig topmenedzseri (helyettes államtitkári, államtitkári, szakállamtitkári) státuszban lévő vezetője. Hosszabb-rövidebb ideig ő vezette a terület és településfejlesztést, majd a fejlesztéspolitikát. Évtizedes kutatói pályát hagyott félbe a rendszerváltáskor egy kis bürokratikus kitérő kedvéért, amely 1991 óta tartott, egészen a közelmúltig – jelenleg főtanácsadói pozíciót tölt be.

Kádár Bálint: A turisztikai jelentőségű történelmi városok gyalogos térhasználata

Kádár Bálint építész doktori disszertációját mutatta be, melyben Bécs és Prága turisztikai térhálózatát veti össze Budapestével. Arra keresi a választ, hogyan növelhető a városok turisztikai vonzereje, úgy, hogy közben a lakhatósága se csökkenjen.

Takács Károly: Státuszverseny és ellenszenv az iskolában

Takács Károly szociológus, a Corvinus egyetem adjunktusa és a társadalmi kapcsolatháló-elemzéssel foglalkozó hazai szakmai műhely, a “Lendület” RECENS Kutatóközpont (Research Center for Educational and Network Studies) alapítója előadásában az általános iskolai osztályokban tapasztalható rivalizálást és ellenszenvet elemző hálózatelméleti kutatásának eredményeit mutatta be. Az előadás diái ide kattintva elérhetőek.

Balás Zoltán: Autonóm és független kormányzati intézmények és a hatalmi ágak elválasztása

Balázs Zoltán politológus, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója, az egyetem Politikatudományi Doktori Iskolájának programigazgatója előadásában a hatalmi ágak megosztásának doktrínájáról beszélt, hazai és nemzetközi politikai filozófiai elméletek bemutatásával.

Kocsis János: Energiahatékony városfejlesztés – alulról fölfelé

Kocsis János városszociológus előadása az energiahatékony város- és településfejlesztés lehetőségeit és kihívásait mutatta be hazai és nemzetközi példákon keresztül. Az előadáshoz készített prezentáció itt érhető el.