Áldott Karácsonyt és boldog új évet!
A HÉTFA közössége
Áttekintés az elmúlt évről
Kemény munka és sok szép eredmény jellemezte 2015-öt a HÉTFA számára. Számos közpolitika és gazdaságpolitika elemzési munkánk mellett egyre jobban kibontakozik az önkormányzatokkal való együttműködésünk. Sikerült megerősítenünk tudományos és nemzetközi tevékenységünket, fontosabbá vált életünkben a közérdekű tájékoztatás. Köszönjük munkatársaink erőfeszítéseit, partnereink támogatását. Ugyancsak köszönjük a sok ötletet, javaslatot, kritikát, amit projektjeink során kaptunk.A HÉTFA Csoport sikeres évet tudhat maga mögött. 2015-ben több, a hagyományos közpolitikai és gazdaságpolitikai elemző tevékenységhez szorosan kapcsolódó területen léptünk tovább:·  Egyre többet dolgozunk együtt fővárosi, kerületi, kisvárosi és megyei önkormányzatokkal.·  Új lendületet vett tudományos tevékenységünk: elkészült hatásvizsgálati makromodellünk, műhelytanulmány sorozatunkban hat tanulmány jelent meg.

·  Tovább erősödött külhoni tevékenységünk, elsősorban a magyar közösségekkel való és a visegrádi együttműködés területén.

·  Aktívabbá vált kommunikációnk. Rendszeresebben tudósítunk tevékenységünkről, megszerveztük első tudományos konferenciánkat és közéleti internetes magazint indítottunk Összkép címmel.

 

Közpolitikai és gazdaságpolitikai elemző tevékenységünk

A HÉTFA közpolitikai elemző és kutató tudásával segítette a Belügyminisztérium, a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Gazdasági Versenyhivatal, az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft,, a Család-, Ifjúság- és Népesedéspolitikai Intézet, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Türr István Képző és Kutató Intézet, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács, a Széchenyi Tőkealapkezelő Zrt. és a KEK KH munkáját.

 

Önkormányzati együttműködések
Együttműködő partnereinket főként stratégiai tervezési feladatokban támogattuk, elsősorban a gazdaság- és a településfejlesztés területén.Közreműködtünk Budapest Gazdaságélénkítési és Munkahelyteremtési Stratégiájának kidolgozásában.Józsefváros és Rákosmente Integrált Településfejlesztési Stratégiája (ITS) egyaránt munkatársaink támogatásával készült. Részt vettünk továbbá a Budapesti Szociális Városrehabilitációs Kézikönyv elkészítésében. További városfejlesztési projektjeinkről ide kattintva olvashat.
Tevékenységünk nem korlátozódott a fővárosra: munkatársaink segítik a vidéki önkormányzó közösségeink fejlesztési tevékenységét, jelen vagyunk Aba, Hévíz, Keszthely, Lenti, Várpalota, Zalaegerszeg és Zalakaros városokban. Szakmailag támogatjuk Tolna és Zala megyék önkormányzatait. Munkánk elismeréseként szeptemberben Csite András a Belügyminisztertől és a megyei Közgyűlés elnökétől vehette át a Zala Megye Fejlesztéséért Díjat.
A Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége együttműködésre kérte fel kutatóintézetünket, melynek keretében „A megyei önkormányzatok stratégiai szerepe: helyzetértékelés és a megerősítés lehetőségei” címmel készítettünk átfogó elemzést.

 

Tudományos tevékenységünk
Rendszeresen működött a HÉTFA Műhely, melynek célja a friss és színvonalas társadalomtudományi eredmények bemutatása és megvitatása.A HÉTFA műhelytanulmány-sorozatának keretében 2015-ben hat tanulmány készült el, melyek a HÉTFA honlapján elérhetőek. A munkák megvitatására műhelykonferenciát szerveztünk, melyre december 2-án került sor a Budapesti Corvinus Egyetemen. Itt mutattuk be új hatásvizsgálati makromodellünket, empirikus hatásvizsgálati elemzéseinket és a kapitalizmussal, vállalkozói továbblépéssel kapcsolatos kutatási eredményeinket.Idén is folytattuk a Mike Károly vezette OTKA kutatás munkáját. A tudományos és a köznapi élet közötti kapcsolat erősítésének szellemében idén is részt vettünk – az ország első H2020 projektjének konzorciumi tagjaként – a jubiláló Kutatók éjszakája szervezésében, s ismételten munkatársaink készítették a rendezvény hatásvizsgálatát.

 

Nemzetközi és külhoni tevékenységünk

Idén is több nemzetközi projektben vettünk részt. Nemzetközi agrárgazdasági kutatás készült a HÉTFA vezetésével és a Visegrádi Alap támogatásával, a Debreceni Egyetem, a Lodzi Egyetem (Lengyelország) és a prágai Agrártudományi Egyetem (Csehország) közreműködésével. Idén is szakmai partnerek voltunk az OECD országjelentés elkészítésében. Munkatársaink több alkalommal vettek részt nemzetközi szakmai fórumokon, ezek közül a németországi Ulmban rendezett IV. Duna Régiós Stratégia Éves Fórumot emelnénk ki.

Fejlesztéspolitikai tudásunk és tapasztalatunk révén tovább erősítettük jelenlétünket az európai elemző hálózatokban, állandó szakmai partnert találtunk az Ismeri Európa kutató alapítványban.

Külhoni tevékenységünk közül három projektet emelnénk ki. A HÉTFA komoly szakmai szerepet vállalt a határon túli magyar szakképzés fejlesztésében: részvételünkkel alakult meg a Duna Régió Szakképzési Klaszter, mely a Kárpát-medence szakképzési rendszereinek összehangolt, határokon átívelő megújítását célozza. Ennek keretében szakmai partnereinkkel 13 külhoni térségben vizsgáltuk a magyar nyelvű szakképzés helyzetét és kilátásait. Eredményeinket, javaslatainkat bemutattuk a Magyar Állandó Értekezlet 2015 évi ülésén.

Székelyföldön uniós pályázatokkal foglalkozó workshopon vettünk részt a Hargitai Megyéért Egyesület szervezésében. Nemzetközi projektpartnerség kapcsán együttműködési egyeztetések vannak folyamatban a HÉTFA és a Jurij Fedkovics Csernyivci Nemzeti Egyetem között.

 

Nyilvánosság

2015 májusában elindult az Összkép, a HÉTFA magazinja. Hétről-hétre új cikkekkel kívánunk inspirációt adni – eddig több mint harminc írás született, összesen 6 sorozatba rendezve. Az első év cikkeiből Elindultunk címmel kötetet szerkesztettünk.

Fontos törekvésünk, hogy kutatói és elemzői tevékenységünket a szélesebb nyilvánossággal is megismertessük. A legfontosabb eseményekről a HÉTFA folyamatosan frissülő honlapja és Facebook oldala tudósít. Május óta kutatásainkat immár az Összkép hasábjain is bemutatjuk.