Érdekel az üzleti élet működése, az állam tevékenysége, a mikroközösségek problémái? Kipróbálnád magad kutatóként? Szeretnél egy dinamikus, fiatal kutatócsapathoz tartozni? Akkor próbáld ki magad a HÉTFA Kutatóintézet tanulmányíró versenyén!A következő témákban várunk versenydolgozatokat:

 1. A hazai vállalkozások együttműködése, a vállalkozók közti bizalom létrejöttének és fennmaradásának megoldásai.
 2. Konkrét szabályozási területek bemutatása, ahol a hazai szabályozás túlzottan magas adminisztratív terheket idéz elő a vállalkozások működésében.
 3. Induló vállalkozások növekedését segítő és gátló tényezők, induló vállalatok finanszírozása.
 4. A területi közigazgatás sikeres közelmúltbeli átalakítását végrehajtó európai országok tapasztalatai.
 5. Nemzetközileg is versenyképes hazai egészségipari kezdeményezések feltáró vizsgálata (pl. a sikeres magánfogászatok működési modelljének bemutatása.)
 6. Magyarországi városok versenye, külföldi „városversenyek” módszertanának bemutatása, összehasonlítása, a hazai alkalmazás lehetőségeinek megvizsgálása, rangsor készítése a városok egy jól körülhatárolható csoportjára (pl. fürdővárosok.)
 7. A magyarországi falvak átalakulása a múlt század ötvenes éveitől napjainkig: társadalmi, gazdasági és környezeti szempontok esettanulmányok segítségével történő feldolgozása.
 8. A tartós munkanélküliségből való kitörést célzó helyi kezdeményezések bemutatása.
 9. Helyi termékek kiskereskedelmi forgalmazásának megoldásai és további lehetőségei Magyarországon.
 10. A gasztronómiai fesztiválok háttere, megrendezésük koncepciója, hatásuk a helyitermék-fejlesztésre és a lokális közösségekre.
 11. A határon túli magyar szórványközösségek megerősödését szolgáló helyi kezdeményezések feltáró bemutatása.

Egyaránt várjuk a közgazdaságtan, közigazgatás, menedzsment, pénzügy, politológia, szociológia, antropológia, geográfia szakirányos, magyarországi vagy magyar nyelven tanuló hallgatók versenydolgozatát. Az érdeklődőket konzultációs lehetőséggel segítjük, melyre két oldalas vázlattal lehet folyamatosan jelentkezni a borbasgabriella@hetfa.hu email-címen. A vázlatban kérjük, hogy térjetek ki a választott témakörben elemzendő kérdésekre, a használni kívánt módszertanra, valamint a feldolgozni tervezett szakirodalomra. A 3 legjobb dolgozatot díjazzuk, készítőiknek oklevelet és jutalmat adunk át (I. helyezett 50.000 forint, II. helyezett 30.000 forint, III. helyezett 20.000 forint). A legjobb dolgozatok készítőit nemcsak pénzdíjjal jutalmazzuk, de publikálási lehetőséget és karriert is ajánlunk Kutatóintézetünkben. A díjazás szempontjai: –          az írásmű eredetisége (35 %) –          a vizsgálati eredmények társadalmi jelentősége (30 %) –          a téma feldolgozásának alapossága (20 %) –          a tudományos írásművekkel szemben támasztott formai követelményeknek való megfelelés mértéke (15 %) A díjról a HÉTFA Kutatóintézet munkatársai által alkotott zsűri dönt. Technikai feltételek: Elsősorban elemző, és nem leíró jellegű tanulmányokat várunk. A dolgozatok terjedelme a főszövegben (ábrák, táblázatok nélkül) minimum 20 000 maximum 30 000 karakter, szóköz nélkül. A pályázat tartalmazza: –          a versenydolgozatot,

–          a dolgozat legfeljebb egyoldalas – a díjazás szempontjai szerinti – önértékelését.

A dolgozat címlapján szerepeljen: a dolgozat címe, a szerző neve, elérhetősége (email, telefon), felsőoktatási intézményének neve, és évfolyamának száma. Az elkészült versenydolgozatokat kérjük, 2011. február 28-ig a borbasgabriella@hetfa.hu email címre küldjétek meg. Az eredményt 2011. március 31-ig honlapunkon tesszük közzé.