Nemzetközi projektek

Új projekt: ADULATION – Felnőttképzés a társadalmi változásért

Új projekt: ADULATION – Felnőttképzés a társadalmi változásért

A HÉTFA Kutatóintézet partnerként részt vesz a S.E.A.L. Cyprus által koordinált ADULATION – Felnőttképzés a társadalmi változásért Erasmus+ Stratégiai partnerség projektben. A részt vevő szervezetek november 13-án tartották az online projektindító megbeszélést, melyen a partnerséget alkotó négy szervezet – S.E.A.L. Cyprus (Ciprus), Alphabet Formation (Belgium), HÉTFA Kutatóintézet (Magyarország) és Training 2000 (Olaszország) – képviselői vettek részt.

A projekt átfogó célja az aktív polgári szerepvállalás előmozdítása a felnőttképzés révén. Ennek eléréséhez a felnőttképzésben oktatók kompetenciáit igyekeznek a résztvevők fejleszteni.

A projekt kommunikációs és disszeminációs tevékenységének irányítása mellett a HÉTFA felelős az „A felnőttképzésben oktatók munkájának politikai dimenziója Cipruson, Belgiumban, Magyarországon és Olaszországban” című tanulmány elkészítéséért. A tanulmány elkészítése mellett a kétéves projekt során a partnerek kézikönyvet dolgoznak ki „Aktív állampolgári kezdeményezések kezelése felnőtt koordinátorokkal és önkéntesekkel” címmel, valamint két digitális eszköztárat a felnőttképzésben oktatók és tanulók kompetenciáinak növelésére.

A projekt első hírlevele már elérhető itt (magyar nyelven).

ESPON Lakes – Új projekt Európa nagy tavainak komplex fejlesztési lehetőségeiről

ESPON Lakes – Új projekt Európa nagy tavainak komplex fejlesztési lehetőségeiről

A HÉTFA Kutatóintézet részt vesz a Spatial Foresight (Luxemburg) által koordinált ESPON Lakes nevű nemzetközi projektben. A projekt október 28-án tartotta projektindító megbeszélését online, ahol a partnerség – a koordinátor mellett a Friedrich-Alexander Egyetem (Németország), a HÉTFA Kutatóintézet (Magyarország) – valamint az ESPON EGTC képviselői vettek részt.

 A projekt az európai nagy tavak régióinak fenntartható, integrált fejlesztési lehetőségeivel foglalkozik. A projekt célja, hogy a különböző régiókból gyűjtött adatok alapján összehasonlító elemzést végezzen, és közpolitikai ajánlásokat fogalmazzon meg a tavi régiók területi fejlesztésével kapcsolatban nemzeti és európai szinten.

 A tanulmány három nagy tavi régióra, a Boden-tó (Ausztia – Németország – Svájc), a Vänern-tó (Svédország) és a Balaton környékére fókuszál. A három fő vizsgált területen túl további kilenc tóvidék kisebb esettanulmányait is elkészítik a projektpartnerek, akik számos külső szakértőt is bevonnak az esettanulmányok területeiről.

A HÉTFA a projekt átfogó, összehasonlító helyzetelemzési feladatait koordinálja, illetve két, a Balatonnal és a Fertő-tóval foglalkozó esettanulmányban is érintett. A Balaton részletes vizsgálatának keretében a HÉTFA végzi a környezeti, társadalmi, gazdasági és közpolitikai területek értékelését, valamint az integrált fejlesztési koncepció iránymutatásainak kidolgozását.