Kreatívipari műhely

A HÉTFA Kreatívipari műhely olyan elemzésekkel és kutatásokkal foglalkozik, melyek célja a magyar gazdaság eddig kevésbé elemzett kulturális és kreatív szegmenseinek megismerése. Ezek az iparágak és részpiacok egyre növekvő jelentőséggel bírnak, a nagy hozzáadott értékű szellemi munkákkal együtt – ezért kiemelten fontosnak tartjuk, hogy pontos közgazdasági és társadalomtudományi tudás váljon elérhetővé működésük kapcsán Magyarországon.

Kreatíviparnak tekintjük azokat a gazdasági tevékenységeket, melyekben a gazdasági értékteremtés együtt jár a kulturális értékteremtéssel. Ennek értelmében klasszikusan kreatíviparnak tekinthető a filmipar, a zeneipar és a színházak világa, de ide tartozik a divatipar, a szoftverfejlesztés és az építészet is. A kreatívipar részeként működik még a média, a sajtó és a reklámipar, továbbá szorosan kapcsolódnak olyan tevékenységek, melyek a turizmushoz (események, fesztiválok) vagy más szolgáltató iparágakhoz köthetőek.

A HÉTFA a felsorolt területek egy részében már komoly szakmai tapasztalattal rendelkezik: az elmúlt években elemzést készítettünk a magyar kreatívipar egészéről, működésének gazdasági és társadalmi hatásairól. 2016 óta kollégáink állítják össze a ProArt éves Zeneipari jelentését és a hozzá köthető kutatásokat. Továbbá végeztünk kutatást a filmiparban, foglalkoztunk a szinkronszínészek helyzetével és elemeztük médiapiac különböző szegmenseinek működését. Tapasztaltak vagyunk e szegmensek feltérképezésében, és abban, hogy olyan elemzői kérdésekkel dolgozzunk, melyek hozzásegítenek a szereplők problémáinak feltárásához és mélyebb megértéséhez, továbbá megoldási javaslatok kidolgozásához.

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, keresse bátran Főző Zsoltot, a Kreatívipari műhely szakmai vezetőjét a fozozsolt@hetfa.hu email címen.