A 2023-as veszprémi Európa Kulturális Fővárosa-program alapvető fontosságú pillére volt a zene, nem függetlenül attól, hogy maga Veszprém 2019 óta viseli az UNESCO Zene Városa címet. A program külön hangsúlyt fektetett arra, hogy a zene ne csupán passzív fogyasztóként érje el a veszprémieket (és a környéken élőket), hanem minél többen aktív művelői is legyenek. E törekvést több projekt is szolgálta, de a legnagyobb jelentőséggel a Hangvető projektje, a Hangjáték bírt, mely átfogó zenei fejlesztési programként többek közt közös zenéléseket vagy épp óvodai zenepedagógiai foglalkozásokat valósított meg. Kiemelten fontos eredménye volt a Hangár Könnyűzenei Központ létrehozása, ahol támogatott keretek között biztosítanak könnyűzenei oktatást fiataloknak és felnőtteknek egyaránt.

A HÉTFA 2023 második felében végzett átfogó értékelő kutatást a Hangjáték projekt eredményeiről, illetve ehhez kapcsolódva általában a veszprémi és környéki zenei életről. Ennek eszközeként egy 1000 fős reprezentatív kérdőíves felmérés szolgált Veszprém és munkaerőpiaci vonzáskörzete lakossága körében, valamint 42 szakértői interjú a térségi zenei élet meghatározó szereplőivel – iskoláktól klubokig, zenészektől menedzserekig.

A kutatás eredményeként megtudtuk, hogy a térség minden második lakosa ellátogatott az EKF-év során valamilyen könnyűzenei eseményre, és minden ötödik járt komolyzenei koncerten is. A felnőtt lakosság 36%-a tanult valamikor zenélni, harmaduk énekel vagy zenél is rendszeresen. A zeneiskolák kötött rendje és módszertana sokaknak idegen, de még így is népszerű lehetőséget jelentenek a hangszeres és énektanulásban. A térség zenei élete összességében kimondottan Veszprém-központú, de még a megyeszékhely zenei élete is viszonylag visszafogott; nem érint tömegeket. A Hangjátékról azonban a térségben élők egynegyede hallott, 3% részt is vett valamilyen programon.

Az eredmények jó megerősítésül szolgáltak arra nézve, hogy a zenei kultúra fejlesztésére, közösségszervező erejének jobb kihasználására irányuló erőfeszítések kedvező fogadtatással találkoznak – mint ahogy arra is, hogy a kulturális élet intenzitásának emelése kiváló kitörési pont lehet a magyar középvárosok számára. Veszprémben az Európa Kulturális Fővárosa-cím önmagában csak egy lehetőség volt: a Hangjátékhoz hasonló projekteket eredményező új szemléletmód, új megközelítés az, ami sikeressé tette ezt az évet.

A kutatásról szóló kiadvány innen letölthető.

Fotó: Hangjáték projekt