A LIFE LOGOS 4 WATERS projekt célja helyi önkormányzatok éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodási és koordinációs képességeinek megerősítése, illetve a témához kapcsolódó pályázati (hazai és közvetlen EU-s) források lehívásának és hatékony felhasználásának támogatása, továbbá a természetes vízmegőrző megoldások népszerűsítése, települési és vízgyűjtő szintű alkalmazásának elősegítése Magyarország vízvesztő pozíciójának mérséklése érdekében.

A projekt keretében a WWF Magyarország Alapítvány és a Belügyminisztérium szakmai koordinálása mellett két mintaterületen, egy villámárvízzel fenyegetett településeket magában foglaló vízgyűjtő területen (Püspökszilágy és környéke), illetve a vízhiányos és vízbő időszakok közötti egyenlőtlenségekkel küzdő Duna menti területen (Bátya és környéke) valósulhatnak meg természetes vízmegtartó megoldásokra épülő beavatkozások.

A két mintaterületen történő konkrét beavatkozások egy részének helyszíneiről az ezzel a céllal létrehozott Vízügyi Érdekegyeztető Fórumok (VÉF, angolul Multi-stakeholder Cathcment Forum MCF) döntenek. A VÉF-ekben az érintett települések önkormányzatai, valamint helyi érdekcsoportok, illetve érdekeltek képviseltetik magukat. A VÉF-ek által kiválasztásra kerülő beavatkozások mellett további projektek is megvalósításra kerülnek, amelyek egy rendszert alkotva, együttesen fejtik majd ki hatásukat. A VÉF-ek munkáját a HÉTFA Klímapolitikai és Fenntarthatósági Műhelye facilitátorként segíti.

A VÉF-ek alakuló üléseire a HÉTFA munkatársainak vezetése mellett Bátya, illetve Püspökszilágy polgármesteri hivatalában került sor, ahol a VÉF-tagok bemutatkoztak egymásnak, illetve elfogadták fórumok szervezeti és működési szabályait. Az ülések a nyári szünet után folytatódnak, ahol a meghívottak bemutatják és megvitatják a felmerülő projektötleteiket, illetve szakértőktől kaphatnak válaszokat a felmerülő kérdésekre. A VÉF-ek december 31-ig döntést hoznak a vízgyűjtőn lehetséges természetes vízmegtartó megoldások priorizált listájáról, 2023-ban pedig a projektek utánkövetése, illetve a jó gyakorlatok országos szintű disszeminácója valósulhat meg.

A LIFE LOGOS 4 WATERS hivatalos honlapja ezen a linken érhető el.