A foRMAtion (Innovatív és smart felsőoktatási képzés a potenciális kutatásmenedzserek és kutatási adminisztrátorok részére) konzorcium tagjai májusban két kutatásmenedzsment témájú eseményt tartottak Lisszabonban. A HÉTFA által koordinált foRMAtion című Erasmus+ projekt harmadik nemzetközi partnertalálkozójára május 16-án és 18-án, míg a nyílt konzultációs céllal tartott konferenciára május 17-én a lisszaboni NOVA Egyetem Társadalomtudományi és Bölcsészettudományi Karán került sor.

A találkozó során a partnerek és a Tanácsadó Testület tagjai megvitatták a projekt előrehaladását és projekteredmények fenntarthatóságának lehetőségeit, valamint áttekintették a jövőbeli feladatokat és megvitatták a projektmenedzsmenttel kapcsolatos aktuális kérdéseket.

A foRMAtion projekt első konferenciájának fő célja a résztvevő egyetemek (NOVA, Corvinus, Sapientia) által kifejlesztett foRMAtion tananyagok bemutatása, valamint a jelenleg nemzetközi viszonylatban elérhető további kutatásmenedzseri képzési lehetőségek megvitatása volt. A rendezvényen 20 országból több mint 80 kutatásmenedzser, felsőoktatási szakértő, professzor, oktató és döntéshozó vett részt.

Fekete Judit, a HÉTFA vezető projektmenedzsere bemutatta a foRMAtion projekt célkitűzéseit és eddig elért eredményeit. Továbbá felhívta a figyelmet arra, hogy az érdeklődő egyetemeknek és kutatást végző intézményeknek lehetőségük van csatlakozni a projekt kezdeményezéseihez: a „foRMAtion Modul Alliance” és a „foRMAtion Mentors Alliance” olyan hálózatok, melyek támogatást és további képzési lehetőséget nyújthatnak azoknak a szervezeteknek, akik szeretnék a tananyagot használni vagy a mentorprogramba bekapcsolódni.

A NOVA Egyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem oktatói bemutatták a felsőoktatási hallgatókat célzó 4 innovatív foRMAtion oktatási modult, valamint a tanárok számára készített oktatási módszertan anyagát is.

A rendezvény Stijn Delauré, az Európai Bizottság Kutatási és Innovációs Főigazgatóságának K+I Szereplők és Kutatói Karrierek egység szakértőjének online előadásával folytatódott, amelynek témája az Európai Kutatási Térség menetrendjének megvalósítása volt, különös tekintettel a Kutatásmenedzsmentet érintő Kezdeményezésre (Research Management Initiative).

Az előadást egy kerekasztal-beszélgetés követte, amely során a világ különböző részein – Észak-Amerikában, Dél-Afrikában, Ausztráliában valamint Európában, Portugáliában és Belgiumban – fellelhető kutatásmenedzseri képzési lehetőségeket, így számos szervezet akadémiai és nem formális képzési kínálatát mutatták be az előadók.

Az esemény egy World Café-val zárult. Fő célja az volt, hogy a résztvevők megvitathassák a foRMAtion oktatási modulok alkalmazhatóságát és adaptálhatóságát különböző célcsoportokra és célokra nézve.

A rendezvény angol nyelvű összefoglalóját, az előadások diáit és az összegyűjtött szakpolitikai ajánlásokat az alábbi weboldalon itt tekinthetik meg az érdeklődők.

További információ a foRMAtion projektről:

www.formation-rma.eu

www.linkedin.com/in/formation-rma

www.facebook.com/Formation-RMA-101684308047750

Fotó: Luís Reis / NOVA FCSH