A 2021-es évben is a HÉTFA szakértői készítették el a magyar zeneipart bemutató szakmai anyagot a ProArt – Szövetség a Szerzői Jogokért megbízásából. Az idén megjelent 2021-es köztes Zeneipari Jelentés célja, hogy bemutassa a zeneipar 2020-as évét, aktualitásait, legfontosabb számait, folyamatait és trendjeit.

A Jelentés betekintést nyújt a globális és hazai hangfelvétel-iparág szegmenseinek alakulásába. A 2019-es rekordnak számító 14%-os növekedés után 2020-ra 5%-ot esett vissza a magyar hangfelvétel-iparág – a csökkenés a fizikai szegmensben jelentkezett, a digitális piac a korábbi évekhez hasonlóan tovább növekedett.

A szakértők a jelentésben ismertetik a zenészek demográfiai jellemzőit. A szerzők között 83%, az előadók között pedig 79% a férfiak aránya. A szerzők és az előadók között legnagyobb arányban a 41-50 éves korosztály képviselteti magát (29% és 28%), de a 31-40 évesek aránya is 20% feletti. A 2020-ban regisztrált zenészek jelentős része legfeljebb 40 éves (78% a szerzők és 60% az előadóművészek esetében). Az újonnan regisztráló zenészek legnagyobb arányban 2020-ban is a 21-30 évesek – bár míg a szerzők között 42%, addig az előadók között pedig 28% az arányuk.

Külön fejezet foglalkozik a hangfelvételekkel, melyben azok kiadására, regisztrálására, fizikai és digitális értékesítésére, valamint a streamingre térnek ki a szakértők. A digitális szegmens növekedett a 2020-as év során, mely főleg a streamingnek köszönhető: a streaming bevétel 41%-kal nőtt 2019-hez képest. Az előfizetéses streaming továbbra is dinamikus fejlődést mutat, az előző évhez hasonlóan 2020-ban is 46%-kal erősödött, de a video streaming esetében is 40%-os bővülésről beszélhetünk. A fejezetben továbbá bemutatja a rádiós, televíziós sugárzás adatait, az egyedi jogosítás a háttérgépzene és a DJ-k helyzetét 2020-ban.

Az élőzenei rendezvényeket vizsgáló fejezet rávilágított arra, hogy 2020-ban a pandémia következtében 70%-kal esett vissza a fellépések száma. 2020-ban 152 fesztivált tartottak meg, összesen 2261 fellépővel – ez 2019-hez képest több mint 80%-os visszaesést jelentett mind a rendezvények, mind pedig a koncertek számát tekintve.

A korábbi évektől eltérő, rendhagyó módon a 2021-es köztes Zeneipari Jelentés részét képezte egy kérdőíves adatfelmérés zenészek körében. A kérdőív eredményei alapján a zenészek többségének kevesebb mint felére csökkent a zenei tevékenységből származó bevétele 2020-ban egy átlagos évhez képest, legtöbben a már a koronavírus-járvány előtt meglevő nem zenei tevékenységből pótolták a kieső bevételt.  Az előadóművészek és szerzők több mint felének nem sikerült pótolnia a járványhelyzet alatt kieső jövedelmét, tartalékokból vagy a háztartás más jövedelméből éltek. A válaszadó zenészek közel egyharmada komolyan elgondolkodott azon, hogy a jövőben csak kedvtelésből zenéljen, míg 7%-uk állította, hogy felhagynak a professzionális zenei tevékenységgel.

A 2021-es köztes Zeneipari Jelentés itt érhető el.

A korábbi évek jelentései itt érhetők el.

Sajtómegjelenések:

Kép forrása: www.unsplash.com