Az Európai Bizottság 2020-2025-re vonatkozó  stratégiájában foglaltaknak megfelelően a nemek közti esélyegyenlőség növelése kiemelt helyet foglal el az Európai Unió kutatási és innovációs projektjeiben is. A Horizont Európa Keretprogramhoz benyújtott pályázatok esetében 2022-től kezdődően kifejezetten követelmény, hogy a pályázó szervezetek rendelkezzenek a nemek közötti esélyegyenlőségi tervvel (Gender Equality Plan, röviden GEP).

A HÉTFA Kutatóintézet elkezdte saját nemek közötti esélyegyenlőségi tervének elkészítését, 2022 január végén várhatóan közzé is tesszük azt honlapunkon.

A Horizont Európa program számos követelményt fogalmaz meg azzal kapcsolatban, hogy mit kell tartalmaznia egy intézményi nemek közötti esélyegyenlőségi tervnek azon túl, hogy hivatalosan aláírt és a szervezet honlapján nyilvánosan elérhető dokumentum legyen. Többek között a tervnek előzetes adatgyűjtésen kell alapulnia, illetve rendelkeznie kell a monitoring folyamatok tervével, majd a terv aláírása után a meghatározott tevékenységek megvalósításának utánkövetésével és értékelésével.

A HÉTFA Kutatóintézet munkatársai szívesen támogatják szakértelmükkel a Horizont Európa 2021-2027 keretprogramra pályázni kívánó szervezeteket esélyegyenlőségi terveik elkészítésében:

  • a GEP megírásához vezető folyamatok szakmai támogatásában
  • az elkészült GEP minőségellenőrzésében
  • a GEP megvalósításában és ennek nyomon követésében
  • A nemek közötti esélyegyenlőséghez kapcsolódó CSR támogatói programok kialakításában
  • a munkavállalók érzékenyítésében.

A HÉTFA felelős szakértői, akik a GEP írásának koordinálásában, más intézményekkel való facilitálásában tanácsadást végeznek:

  • Koltai Luca, elemzési igazgató (Közpolitikai és Hatásvizsgálati Iroda)
  • Oborni Katalin, esélyegyenlőségi szakértő (Nemzetközi Projektiroda)

Koltai Luca, HÉTFA Kutatóintézet Közpolitikai és Hatásvizsgálati Irodájának elemzési igazgatója. Több éves vezetői tapasztalata mellett, széleskörű kutatói és projektvezetői tapasztalattal is rendelkezik, számos kutatást vezetett a foglalkoztatás, lakhatás társadalmi és gazdasági vonatkozásairól, a munka-magánélet és a foglalkoztatást támogató politikák hatásairól. 2000 óta foglalkozik az esélyegyenlőségi területtel. A Budapest Esély Nonprofit Kft.-ben, a Nemzeti Család és Szociálpolitikai Intézetben majd a Habitat for Humanity Magyarországi szervezeténél szerzett tapasztalatot. Esélyegyenlőségi tanácsadó és üzleti etika szakértő végzettségét munkahelyi esélyegyenlőségi tervek készítése, CSR tanácsadás és képzések során hasznosította. 2003 óta tart képzéseket elsősorban a munkahelyi esélyegyenlőség, az egyenlő bánásmód területén a felnőttképzésben, illetve a Szegedi Tudományegyetemen és a Károli Gáspár Református Egyetemen.

Oborni Katalin, esélyegyenlőségi szakértő és projektvezető a HÉTFA Nemzetközi Projektirodában, 2009-ben végzett a Közép Európai Egyetem (CEU) Gender Studies MA szakán. Jelenleg a Budapesti Corvinus Egyetem doktorjelöltje. Kutatási területei a nemek közötti egyenlőség a munka világában, a nemek közötti egyenlőség az oktatásban, munka-magánélet összeegyeztetése, női vezetők karrierfejlődése.

Amennyiben intézményének szüksége van szakértői segítségre a GEP elkészítéséhez, kérjük, hogy az alábbi elérhetőségek egyikén keresse a HÉTFA Kutatóintézet munkatársait:

Email: obornikatalin@hetfa.hu, internationaloffice@hetfa.hu

Telefon: + 36 70 523 7410