Minden évben szeptember 25-én ünnepeljük a Kutatásmenedzserek Napját. A National Day Calendar szerint ezen a napon a kutatásmenedzserek munkáját ismerjük el. Az 1940-es évek végén alakult ki ez a szakma, akkoriban még csak néhány szakértő foglalkozott kutatásmenedzsmenttel, napjainkra már világszerte több ezer elismert szakember munkálkodik ezen a területen. A kutatási adminisztrátorok és menedzserek (Research Administrators and Managers, RMA) fontos szerepet töltenek be a kutatás támogatásában; A kutatásmenedzserek elsősorban a külső finanszírozású kutatási projektekre vonatkozó követelmények, iránymutatások és jogszabályok kidolgozásával, kezelésével, elszámolásával és betartásával foglalkoznak.

A HÉTFA kutatásmenedzserei a Nemzetközi Projektirodában dolgoznak. Kutatóintézetünk – a régióban az elsők között-  igen korán felismerte a tudomány és a menedzsment metszéspontjában dolgozó szakemberek jelentőségét. A HÉTFA egyik fő küldetéseként határozta meg, a kutatásvezetők és adminisztrátorok támogatását új készségek megszerzésében, ismeretcserében vagy munkájuk elismertetésében. A HÉTFA – partnerként vagy koordinátorként – számos kutatásmenedzsmenttel foglalkozó hálózatban és projektben vesz részt, hogy megvalósítsa a kutatásirányítás kiválóságának és minőségének javítására irányuló célkitűzéseit. További információ munkánkról itt érhető el. Jelenleg két kutatásmenedzsereket támogató projekten dolgozunk.

A foRMAtion (Innovatív és smart felsőoktatási képzés a potenciális kutatásmenedzserek és kutatási adminisztrátorok részére; az Erasmus+ program finanszírozásában) célja, hogy a felsőoktatásban tanuló hallgatókat mint potenciális kutatásmenedzsereket és adminisztrátorokat támogassa a kiváló európai kutatási, innovációs és oktatási projektek kidolgozásához és irányításához szükséges magas szintű és transzverzális készségek megerősítésével. A partneregyetemeinken szeptemberben megkezdődött a foRMAtion őszi kurzusának oktatása. Mi már nagyon készülünk a következő eseményünkre, hogy népszerűsítsük a foRMAtion mentorprogramot és a tanulási platformot.

A Kutatásmenedzsment-hálózat a V4 és a Nyugat-Balkán országaiban című projekt a Nemzetközi Visegrádi Alap finanszírozásában valósul meg. Célja a V4 és a nyugat-balkáni országok kutatásmenedzsment hálózatának megerősítése, valamint a következő uniós finanszírozású kutatási és innovációs keretprogramban, a Horizont Európa programban való részvétel erősítése. A projekt célja, hogy a csökkentse a régióban a kiválósági és hálózatépítési szakadékot a kutatásmenedzserek és kutatók készségeinek fejlesztésével, valamint a kutatásmenedzserek regionális szintű hálózatának megerősítésével. A projekt keretében webinárium sorozat indult, mely a 2021-2027-es pályázati időszakhoz kapcsolódóan nyújt gyakorlati támogatást és kapcsolatépítési lehetőséget. Az előadásokat nemzetközi partnereink és meghívott előadók tartják, angol nyelven, 60-90 percben. A webináriumokon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A projekt Tanulási Platformján (Learning Material Platform) az előadások később is meghallgathatók lesznek. A platform az Online Szakértői Bázishoz történő regisztráció után érhető el. A Szakértői Bázis összegyűjti az EU Kutatási és Innovációs Keretprogramjának nemzeti kapcsolattartóit, valamint azon kutatásmenedzsereket, finanszírozási tanácsadókat, és a tudomány területén dolgozó releváns szakértőket, akik érdekeltek egy fenntartható szakmai hálózat és a tudáscsere kialakításában. A Szakértői Bázis ugyan elsősorban a V4 és nyugat-balkáni országok szakértőit célozza, a platformhoz azonban bármely országból csatlakozhatnak a szakértők. A platform fő célja a tagok közötti információcsere elősegítése, valamint a közvetlen kapcsolatfelvételre is lehetőséget nyújt.

Kép forrása: @myleon www.unsplash.com