2021. október 6-án, a Budapesti Fejlesztési Központ és a Portfolio társszervezésében került megrendezésre „Vasút a Duna alatt” című konferencia. A konferencia során a BAVS, vagyis a Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégia keretein belül megvalósítás előtt álló vasúti alagút beruházás eddigi részleteit, várható hatásait, a projekt fontosabb elemeit ismerhették meg az érdeklődők. A konferencián Balás Gábor, a HÉTFA Kutatóintézet ügyvezetője is részt vett. Előadásának témája a vasúti infrastruktúra fejlesztések hatásvizsgálati gyakorlata a nemzetközi tapasztalatok tükrében, mely során ügyvezetőnk bemutatta a Duna alagút hatásvizsgálata során alkalmazott megközelítést és a köztes eredményeket.

Balás Gábor kiemelte, hogy „tágabb értelemben véve az alagút közgazdasági haszna sokkal nagyobb, mint amik csak az utazásoknál jelentkeznek”. Az előnyök közé sorolta, a vasút gyorsaságát, az autóforgalom csökkenését, több munkahelyet teremt az ingázóknak, illetve csökken a lehetséges balesetek száma, és a lég- és zajszennyezés, amelyek a projekt közvetlen közlekedési hasznai, de a hasznok itt nem érnek véget. További hasznok keletkeznek abból, hogy a jobb elérhetőség miatt új üzleti lehetőségek is megnyílnak, például több vevőhöz, beszállítóhoz, munkavállalóhoz férnek hozzá a gazdaság szereplői és így növekszik az új üzleti kapcsolatok, tranzakciók száma is, ami végsősoron hatékonyabb működést és többlet jövedelmet generál. Tovább növeli a hasznokat a város hosszabb távú átalakulása is, amelynek során azon részeire a városnak fognak beköltözni a lakosok és a cégek is, ahol a vasúti megállók jó elérhetőséget, így jövedelmezőbb működést vagy megélhetést biztosítanak.

A hatások számokkal is mérhetők: a közlekedésből származó hatások EU-s útmutatók szerinti számszerűsítése már bevett gyakorlat, de a több találkozást lehetővé tevő kompaktabb város gazdasági előnyei a növekvő vállalati termelékenység becslésén és ennek továbbgyűrűző hatásait modellezve szintén felmérhetőek. A város közlekedésfejlesztés miatti átalakulásának modellezésével mérhetővé tehetőek a hosszabb távon keletkező gazdasági hasznok.

Bővebb információ a Portfolio honlapján érhető el. Bővebb információ a konferenciáról itt található.

Kép forrása: Stiller Ákos, Portfolio