Az ifempower projekt eredményei

“Ez a lehetőségek időszaka, különösen a nők számára. Számos adat mutatja, hogy a foglalkoztatott nők számának emelkedésével a gazdasági mutatók is növekszenek. Ahhoz, hogy megfeleljünk ennek a kihívásnak, elengedhetetlen, hogy a vállalkozói ökoszisztéma minden szereplője egyesítse erőit, összekapcsolódjon, együttműködjön, és közösséget építsen, hogy jobbá tegye ezt a világot.”

(Tanácsadó és mentor, Andalucía Emprende Alapítvány, Spanyolország)

Végéhez közeledik az “ifempower – Interaktív és mentoráláson alapuló FEMale emPOWERment a vállalkozói szférában” című nemzetközi projekt, és alig várjuk, hogy eredményeinket megosszuk a szélesebb nyilvánossággal: gazdasági és szakmai szakértőkkel, női vállalkozásokat támogató érdekelt felekkel, illetve a vállalkozásindítást fontolgató nőkkel és a médiával.

Az ifempower hároméves futamideje alatt végig arra törekedett, hogy fiatal női egyetemi hallgatókat olyan ismeretekkel és készségekkel lásson el, melyek elengedhetetlenek egy sikeres vállalkozás elindításához. E cél elérése érdekében a projekt 9 partnere – főként egyetemek és tanácsadó cégek – közreműködésével innovatív eszközöket, oktatási és képzési módszereket, valamint mentori rendszert dolgozott ki.

A projekt a nők európai kkv-kban betöltött szerepét (Study on Women Entrepreneurs in Europe), valamint a piac hiányosságait, akadályait és igényeit vizsgáló kutatása alapján egy ötnyelvű nemzetközi felsőoktatási tantervet dolgozott ki egyetemi hallgatók számára a vállalkozói tevékenységekről, hogy ezzel is támogassa az önfoglalkoztatásban való részvételüket. Az akkreditált modulokat Magyarországon, Izlandon, Ausztriában, Romániában és Spanyolországban vezették be és alkalmazták kísérleti jelleggel partneregyetemeken, ahol a részt vevő tanárok számára nemzetközi oktatási tananyag is készült. Több, mint 100 hallgató iratkozott be az ifempower által kifejlesztett kurzusokra, hogy belemerüljön a női vállalkozói lét világába.

A projekt továbbá innovatív és részvételi megközelítéssel mentorprogramot biztosított az érdeklődő hallgatók számára, amely összekapcsolta őket sikeres női vállalkozókkal, tanácsadókkal. Azoknak az érdeklődő fiatal nőknek, akik inkább az önképzést részesítették előnyben, az ifempower személyes tanácsadást szervezett, és kifejlesztett egy ingyenes online oktatási eszköztárat is 7 nyelven. Az összes említett eredmény elérhető nyílt oktatási tananyagként (OER).

A projekt eredményeiről – ideértve a szakpolitikai döntéshozók részére készült ajánlásokat is, melyek célja a női vállalkozói készségekkel kapcsolatos konkrét lépések előmozdítása a civil társadalomban – az ifempower zárótanulmányában olvashatnak bővebben.

 “A légkör varázslatos volt. Annak tudata, hogy az összes többi ott lévő nőnek hasonló céljaik vannak az életben, mint nekem, hatalmas energiát adott. Csak hallgattam, ahogy más nők beszélnek a céljaikról. Annyira inspiráló volt hallani, hogy elszántan hisznek abban, amit csinálnak.”

(Egyetemi hallgató az intenzív tanfolyamról)

Konzorciumi partnerek:

 • HÉTFA Kutatóintézet, Magyarország | Koordinátor
 • Andalucía Emprende Foundation, Spanyolország
 • Bifröst University, Izland
 • Budapesti Corvinus Egyetem, Magyarország
 • ONECO Consulting, Spanyolország
 • Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Románia
 • Sigmund Freud University, Ausztria
 • Sociedade Portuguesa de Inovação, Portugália
 • Steinbeis GmbH, Németország

Társult partnerek:

 • Lean in FEMSpace, Ausztria
 • Icelandic Directorate of Labour – IdoL, Izland
 • PONT Group, Románia

Futamidő: 2018. szeptember 1. – 2021. augusztus 31.

Webhely: https://ifempower.eu/

A projekt az Európai Unió Erasmus+ program keretében kapott támogatást 2018-1-HU01-KA203-047766 regisztrációs számmal.