“Kutatásmenedzsment-hálózat a V4 és a Nyugat-Balkán országaiban” című nemzetközi projekt a Nemzetközi Visegrádi Alap finanszírozásával valósul meg. A projekt megerősíti a V4 és a nyugat-balkáni országokban működő K+I intézményekben dolgozó kutatásmenedzserek és adminisztrátorok hálózatát. Emellett egyedülálló lehetőséget biztosít számukra a sikeres pályázatok írásához és menedzsmentjéhez szükséges ismeretek és gyakorlati információk megszerzése terén. A projekt hosszú távon hozzájárul a V4 és a nyugat-balkáni országok K+I intézményeinek fokozottabb részvételéhez az Európai Horizont programban, biztosítva a szükséges háttértudást a közvetlen brüsszeli források hatékonyabb és sikeresebb lehívásához. A projekt fókuszában a V4 országok (Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország), illetve a Nyugat-Balkán országai közül Szerbia, Bosznia-Hercegovina, valamint Észak-Macedónia állnak.

Februárban indult a 12 részes a projekt webinárium-sorozata, melynek 4. része 2021. május 25-én, Zoom-on keresztül kerül megrendezésre. Az esemény célja a kiválóság terjesztése, a részvétel szélesítése (Widening Participation and Spreading Excellence) című Horizont Európa munkaprogram bemutatása, amely kiemelten célozza a keretprogramban gyengébben teljesítő tagországok támogatását.

A negyedik webináriumon a kutatásmenedzseri szakma tapasztalt szakemberei mellett az Európai Bizottság munkatársa is részt vesz.

  1. Stijn Delaure, az Európai Bizottság Kutatási és Innovációs Főigazgatóság szakpolitikai tisztviselője főleg az új Európai Kutatási Térséggel kapcsolatos, a felsőoktatási ágazatot érintő szakpolitikai kérdésekkel foglalkozik. Az előadó bemutatja majd a Horizont Európa 2021-2022-es munkaprogramjának főbb újdonságait, melyek a szélesebb körű részvételre és az EKT megerősítésére vonatkoznak. Az előadás során szó fog esni a kutatásmenedzsereket érintő, a felsőoktatási szektor intézményi változásait támogató lehetőségekről is.
  2. Dominika Raróg-Ośliźlok a Sziléziai Műszaki Egyetem kutatástámogatási munkatársa a Horizont Európa jelenlegi (és soron következő) pályázati felhívásait mutatja majd be.

Az előadások után, a résztvevők megismerkedhetnek a Horizont 2020 program sikertörténeteivel is, melyeket lengyel és szerb kollégáink mutatnak be.

  1. Przemyslaw Data, a Sziléziai Műszaki Egyetem projekt koordinátora által bemutatásra kerül az ORZEL, valamint az ExCEED projekt.
  2. Dr. Goran Stojanović a szerbiai Újvidéki Egyetem projekt koordinátora közel 15 éves tapasztalattal rendelkezik az EU által finanszírozott projektek koordinálásában. A STRENTEX projekt sikereiről fog szót ejteni.

További információért és a regisztrációért kattintson ide. A részvétel ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött. Azok számára, akik nem tudnak időben regisztrálni, az eseményt élőben közvetítjük a projekt Facebook oldalán.

A webinárium rögzítésre kerül, és elérhető lesz a projekt Tanulási Platformján. (A platform a projekt Online Szakértői Bázisában regisztráltak számára érhető el.)

A projekttel kapcsolatos friss információkért kövesse a projekt Facebook és Twitter oldalát, valamint látogasson el weboldalunkra.