A már lezárult ’BESTPRAC’ és a még folyamatban lévő foRMAtion Erasmus+ projekt sikerei után a HÉTFA Nemzetközi Projektiroda vezetésével indul egy új kezdeményezés a kutatásmenedzserek szakmai hálózatának erősítése és támogatása érdekében. A Nemzetközi Visegrádi Alap által finanszírozott, széles nemzetközi partnerségben, a HÉTFA koordinálásában megvalósuló projekt fókuszában a V4 országok (Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország), illetve a Nyugat-Balkán országai (köztük Szerbia, Bosznia-Hercegovina, valamint Észak-Macedónia) állnak; célja, hogy elősegítse a fenti országok sikeres részvételét az EU által finanszírozott kutatási és innovációs programokban, különös tekintettel a Horizont Európa projektekre (továbbiakban: HE).

A projekt a kutatásmenedzserek és a kutatók képességeinek fejlesztése, valamint a kutatásmenedzserek regionális szintű hálózatának megerősítése révén kívánja csökkenteni a régióban tapasztalható hiányosságokat. Ennek érdekében kezdetben online szemináriumok megvalósítására kerül sor a partnerek és meghívott szakértők szervezésében, majd egy új platform kerül kialakításra, mely hálózatépítési funkciókat és tananyagokat biztosít. A fő témák között szerepel többek között a HE projektekhez kapcsolódó jogi és pénzügyi kérdések megvitatása, a tudományos kommunikáció, a szellemi tulajdon védelme és kezelése. A COVID-19 járványra való tekintettel, a biztonságos tudáscsere támogatása érdekében a projekteredmények nagy része ingyenesen, online elérhető lesz.

A projekt 2020 novemberében indul és a tervek szerint 2022 elején zárul egy nemzetközi zárókonferencia keretében Pozsonyban, a felsőoktatási intézmények és kutatóintézetek vezetőinek, valamint politikai döntéshozók részételével. A konferencia célja, hogy felhívja a figyelmet a kutatásmenedzsment szakma, valamint a képzési és hálózati lehetőségek biztosításának fontosságára – melyek a V4 és a nyugat-balkáni országok gazdaságának és versenyképességének fellendítése kapcsán kulcstényezőknek tekinthetők.

A nemzetközi partnerség tagjai:

További részleteket olvashat a projekt weboldalán, valamint folyamatosan frissülő információkat talál LinkedIn-en és Twitteren is.

A projekt Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia Kormányának társfinanszírozásában valósul meg, a Visegrád + Nemzetközi Visegrádi Alap támogatásai révén.