A március 26-án rendezett HÉTFA Szakmai nap keretében bemutattuk Műhelytanulmány-sorozatunk legújabb munkáit, továbbá a hazai szinkronipar működéséről és a járásszékhelyek hálózatának alakulásáról készített vizsgálatunk eredményeit is ismertettük. A konferenciáról készült felvétel a HÉTFA Youtoube csatornáján visszanézhető.

A körülményekre való tekintettel online rendezvénnyé alakított konferenciát Zsár Virág, a HÉTFA Nemzetközi Projektiroda vezetőjének előadása nyitotta, melyben a kiválóság alapú kutatások finanszírozását segítő menedzsment kapacitások fejlesztésének lehetőségeit mutatta be. >> Az előadás itt érhető el.

Ezt követően Herczeg Bálint, a HÉTFA tudományos főmunkatársa a munkaerőhiány enyhítésének lehetőségeit vizsgálta a munkaügyi ellátórendszer ügyfélútjainak újragondolásával, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat 2016. évi adatainak felhasználásával. >> Az előadás itt érhető el.

Főző Zsolt, a HÉTFA Kreatívipari műhely szakmai vezetője a hazai szinkronipar működését feltérképező kutatás főbb eredményeit ismertette, melyet a Szinkron Alapszervezet megbízásából készítettünk. >> Az előadás itt érhető el.

Szabó Tamás (a HÉTFA elemzője) előadása az exportpiacra lépés és az exportvolumen nagyságát befolyásoló tényezők mikroszimulációs modellben való elemzésével foglalkozott, egy 87 ezer vállalatból álló, 2004–2018 közötti időszakot felölelő mintán. >> Az előadás itt érhető el.

Herczeg Bálint második előadása a PISA-felmérések 2006 és 2015 közötti eredményeinek változása mögött húzódó intézményi és társadalmi okokat vizsgálta.  >> Az előadás itt érhető el.

Végül Lőcsei Hajnalka, a HÉTFA tudományos főmunkatársa és Igari András, a HÉTFA elemzője a hazai járásszékhelyek élhetőségét vizsgáló kutatás főbb eredményeit ismertette: hogyan változott a települések élhetősége 2013, a járások kialakítása óta, illetve mely települések voltak a nyertesei és vesztesei a vizsgált időszaknak. >> Az előadás itt érhető el.

A Szakmai nap a Pallas Athéné Domus Educationis Alapítvány által támogatott „A magyar közpolitika-alkotás akcióképességét erősítő kutatások” című kutatási projekt részeként valósult meg. Bízunk benne, hogy a vírushelyzet hamar rendeződik, így lehetőségünk lesz a rendezvény elmaradt programjait is megtartani, és személyesen is találkozni.