Végéhez ért az „ENriCH – Tárd fel európai kulturális örökségedet!” c. nemzetközi projekt, mely az európai kulturális örökség újragondolásának kérdéseit járta körbe annak érdekében, hogy a résztvevő fiatalok jobban megismerjék helyi és európai kulturális örökségüket.  A projektben öt ország öt városa vett részt: Lendva, Szlovénia; Tartu, Észtország;  Saint-Omer, Franciaország; Kismarton, Ausztria; és Veszprém, Magyarország – a HÉTFA szakmai támogatásával.

A záróeseményre Veszprémben került sor 2020. március 6-7 között, ahova társult partnerként Veszprém testvérvárosa, a németországi Passau is küldött fiatalokat. A kétnapos rendezvény a HÉTFA Nemzetközi Projektiroda munkatársainak szakmai támogatásával valósult meg.

A rendezvény érdeklődők számára is nyilvános részét Bobák Fanni, a HÉTFA szenior nemzetközi szakértője nyitotta meg a projekt céljainak és főbb mérföldköveinek ismertetésével, kihangsúlyozva, hogy a rendezvénysorozat hatékonyan segítette a fiatalok és a döntéshozók közötti párbeszéd kialakítását a résztvevő településeken. Ezt követően a nemzetközi projektpartnerek meséltek a projekt során szerzett tapasztalataikról, majd bemutatták az keretében elkészített fiatalos és egyedi várostérképeket – köztük a veszprémit is. Végül bemutatásra került a projekt tapasztalatait összegző zárótanulmány, kiemelve a legfontosabb tanulságokat és a projekt során kikristályosodott politikai ajánlásokat is. (A zárótanulmány hamarosan elérhető lesz a projekt honlapján a partnerség összes nyelvén; a magyar-angol verzió pedig innen tölthető le.) A projektpartnerek a nap során zártkörű kiscsoportos műhelymunkákban is részt vettek, melyek keretében vitatták meg az ifjúsági önkormányzatok szerepét és az önkéntes munka fontosságát.

A második nap fő attrakciója az interaktív városismereti játék volt, melyet szintén kollégáink koordináltak. A veszprémi ENriCH térképen alapuló interaktív városismereti játékon 5 vegyes csapat versengett egymással – ez a program az érdeklődő helyiek előtt is nyitott volt: a magyar és külföldi projektpartnerek mellett számos veszprémi csatlakozott a városi kincskereséshez. A csapatok különböző tematikus útvonalak mentén fedezhették fel Veszprém látnivalóit és kulturális örökségi értékeit, melyek során különböző játékos, interaktív feladatokat kellett teljesíteniük. A játékhoz használt füzetek letölthetők a projekt honlapjáról, így a lehetőség mindenki számára adott, hogy rendhagyó módon, egy játék segítségével fedezze fel Veszprém főbb nevezetességeit és rejtett kincseit.

A rendhagyó városi térkép angol nyelven, „Act like a Veszprémer” címmel jelent meg, vagyis arra buzdít, hogy a helyiek szemén keresztül fedezzük fel a várost: tegyünk úgy, mint a Veszprémiek. A térképre a város legkedveltebb látványosságai, éttermei, kávéházai kerültek fel, helyi fiatalok ajánlásával – mindaz, amit a veszprémi fiatalok szerint látni kell a városban. A térkép különféle tematikus sétaútvonalakat is kínál, továbbá rövid áttekintést nyújt Veszprém történetéről és fontosabb hagyományairól.

A most lezárult másfél éves projekt számos fontos tanulsággal gazdagította a résztvevő településeket. Az ENriCH legfőbb üzenete, hogy mind uniós, mind országos és települési szinten is kulcskérdés, hogy a döntéshozók bevonják a fiatalokat a jövőt érintő kérdésekbe, figyelembe véve véleményüket. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy a fiatalok használható tudáshoz jussanak a közügyek működésével és az EU-val kapcsolatban, beleszólási lehetőséget kapjanak a várost érintő ügyekben. Az is fontos tapasztalat, hogy a kulturális örökség olyan témakör, mely érdekli és hatékonyan mobilizálja az európai fiatalokat.

A záróeseményről számos sajtóorgánum beszámolt; a cikkek itt és itt  olvashatók. Továbbá a vehir.hu interjút készített a projektben résztvevő fiatalokkal.

Örömmel fedezné fel saját városát is egy hasonló térkép vagy városismereti játék segítségével? Írjon nekünk a varosfejlesztes@hetfa.hu email címre és találjuk ki együtt a megvalósítás legjobb módját!

Fotó: Domján Attila