Több mint 15 szakértő részvételével sikeres szakértői találkozóra került sor Pozsonyban január végén, ami a V4 országok vállalkozásainak helyzetére és az előttük álló kihívásokra fókuszált. A Slovak Business Agency (SBA) által szervezett nemzetközi workshop a Visegrádi Alap által támogatott „V4 Network on Entrepreneurship” projekt keretében került megrendezésre.

A workshop a HÉTFA Kutatóintézet által koordinált, nemzetközi partnerségben megvalósult projekt záróeseménye volt. A projekt még 2019. márciusában indult, és keretében kétnapos vállalkozói konferenciát szerveztek tavaly szeptemberben Budapesten. A pozsonyi találkozó célja az volt, hogy a résztvevők a konferencia eredményeire támaszkodva konkrét ajánlásokat és cselekvési tervet dolgozzanak ki a visegrádi országokban a vállalkozói szektor helyzetének javítása érdekében, különös tekintettel a vállalkozások versenyképességének erősítésére.

A kétnapos találkozó első napján a résztvevők kiscsoportos beszélgetések keretében megosztották egymással tapasztalataikat a kkv-szektorban jelentkező főbb problémákkal kapcsolatban. Négy kérdéskörrel foglalkoztak kiemelten: a képzett munkaerő hiánya; az oktatás és a munkaerő-piaci igények közötti eltérés; adózás, jogszabályok és ösztönzők; végül a bérnövekedés hatása a munkaerőpiacra és a foglalkoztatásra. A beszélgetések rámutattak, hogy ezek a területek szorosan kapcsolódnak egymáshoz, mivel mindegyik befolyásolja az üzleti környezet általános minőségét. A résztvevők számos olyan beavatkozási lehetőséget azonosítottak, amelyekre nagymértékben javíthatnák a kkv-k helyzetét a térségben, nemcsak kormányzati vagy a politikai szinten, hanem a vállalkozások és az oktatási intézmények vonatkozásában is.

A második napon a vállalkozások speciális szegmensei kerültek terítékre: a kiscsoportos workshopok keretében például a családi vállalkozásokat, a fiatal vállalkozókat és a szociális vállalkozásokat érintő főbb kihívásokat járták körbe a résztvevők. Az első napi programhoz hasonlóan a cél az volt, hogy közös javaslatot készítsenek, ajánlásokkal a döntéshozók számára. Ismét bebizonyosodott, hogy a tapasztalatok és a jó gyakorlatok megosztása hatékony módja lehet a projekt keretében szerveződő, regionális vállalkozói hálózat megerősítésének.

A találkozó végén a résztvevők a következő fő megállapításokra jutottak. A kkv-k versenyképességének javításában fontos szerepet játszik az oktatás, akárcsak az átlátható jogi keretek megteremtése. Ismét felmerült, hogy a különféle ágazatok (köz-, magán- és oktatási ágazat) közötti együttműködés megteremtése/ szorosabbra fűzése hatékony megoldás lehet a piaci igények jobb kommunikálása és az üzleti környezet javítása kapcsán felmerült problémákra. Végezetül, a találkozó, egyúttal a projekt kiemelten fontos tanulsága, hogy a V4 országokban a vállalkozások nagyon hasonló kihívásokkal néznek szembe és az alkalmazott megoldásokban is számos közös vonás fedezhető fel. Mindez megerősíti, hogy nagy szükség van a projekt keretében létrehozott regionális vállalkozói hálózatra.

A vállalkozói hálózathoz az alábbi adatbázis révén lehet csatlakozni, mely kutatóintézeteket, kutatókat, tudósokat, egyetemeket kapcsol össze a V4 országokban. További információ a projektről elérhető a honlapon, vagy a projekt LinkedIN és Facebook csatornáin.