Rendhagyó HÉTFA Műhelyt tartottunk az Erasmus + Days keretében október 10-én a Loffice közösségi irodában; azt a kérdést jártuk körbe, miként lehet felszínre hozni a nőkben rejlő vállalkozói kedvet.

A rendezvényen bemutatkozott a női vállalkozókat támogató ifempower projekt, annak főbb célkitűzései és az eddig elért eredmények. Geambașu Réka, a HÉTFA külső tudományos munkatársa ismertette azt az átfogó szociológiai kutatást, mely a projekt keretében, 7 európai ország közel 100 női vállalkozóinak és a témában jártas szakértőinek bevonásával készült azzal a céllal, hogy feltérképezze a női vállalkozók motivációit, az előttük álló kihívásokat és az általuk követett stratégiákat.

A prezentációt követően kerekasztal-beszélgetésre került sor, melyen a HÉTFA képviselői mellett a témában jártas szakértők, valamint érintett vállalkozók vettek részt: Keveházi Kata, (JÓL-JÉT Alapítvány, alapító); Szablár Andrea (Coworkid, projektmenedzser); Szabó Eszter (Nők/Üzlet/Angyalok, alapító elnök); Timár Gigi (Budapest LAB, tudásmenedzsment vezető). A beszélgetést Csite András, a HÉTFA ügyvezető igazgatója moderálta.

A kerekasztal-beszélgetés több, a női vállalkozókkal kapcsolatos fontos témát érintett. A résztvevők egyetértettek abban, hogy manapság kevésbé küzdelmes út áll a vállalkozásba kezdő nők előtt, mint 10-20 évvel ezelőtt. Ehhez az is nagyban hozzájárult, hogy a vállalkozók társadalmi elismertsége sokat javult. A vállalkozás a nők számára reális karrierúttá, a család és a munka összeegyeztetésének hatékony megoldási formájává vált. Noha a 8 órás munka helyett a saját vállalkozás gyakran jóval több időt igényel, a rugalmasabb időbeosztás fontos szempont lehet.

A beszélgetés a vállalkozókat segítő képzések kérdéskörét is érintette. Napjainkban egyre több tréning érhető el, melyek a vállalkozásindítást, a vállalkozóvá válást segítik. Azonban továbbra is komoly probléma, hogy sok vállalkozó megreked az induló szinten, s nem képes növekedni, fenntartható működési modellt kialakítani. A hazai felsőoktatási rendszer pedig még mindig nincs összhangban a munkaerőipaci igényekkel. Ezért hatalmas az igény olyan tréningekre és képzési programokra, melyek a csapatmunkát, az projektszemléletet és a nem formális oktatási módszereket helyezik előtérbe, mint például a Budapest LAB és a MOME képzései, vagy az ifempower projekt keretében kidolgozásra kerülő képzési modul.

A résztvevők kihangsúlyozták, hogy a képzéseknek nem csupán arra kell fókuszálniuk, miként lehet egy vállalkozó sikeres, hanem arra is fel kell készíteni a résztvevőket, miként dolgozzák fel a kudarcokat – majd hogyan lépjenek tovább. Szabó Eszter például megjegyezte, hogy Amerikában az üzleti angyalok kizárólag olyan startupokat támogatnak, melyek már talpra tudtak állni egy összeomlás után.

A workshopot állófogadás zárta, mely kiváló alkalmat adott a résztvevők közötti kapcsolatépítésre, tapasztalatcserére.