A HÉTF Kutatóintézet munkatársai átfogó elemzést készítettek a zeneiparról a ProArt megbízásából. Két éve, 2016-ban szintén kollégáink készítették a Zeneipari Jelentést.

A Zeneipari Jelentés főbb eredményei szerint az elmúlt évekhez hasonlóan folytatódott a magyar zeneipar növekedése. 2017-ben 53,4 milliárd forintot realizált, ebből a hangfelvétel-iparág 18,4 milliárdot, amely 3,6%-os növekedést jelent 2016-hoz képest. Az élőzene-iparág becsült értéke 35 milliárd forint, ami közel 6%-os növekedést jelent a korábbi évekhez képest.

Az is kiderült, hogy a zenei fesztiválok meghatározó szerepet töltenek be a zeneipar működésében. 2017-ben 1041 fesztiválon 13,5 ezer koncert hangzott el, vagyis majdnem minden harmadik koncert valamilyen fesztivál keretében került megrendezésre. A fesztiválpiacot egyértelmű növekedés jellemezte az elmúlt években. Iparági szereplők becslései és az Artisjus látogatószámra vonatkozó statisztikái alapján a fesztiválpiac mérete 17-19 milliárd forintra tehető. A legnagyobb fesztiválok közül több látogatórekordot döntött; új fesztiválok is megjelentek, melyek közül néhány akár a már bejáratott rendezvényekkel is képes felvenni a versenyt.

Az élőzene szerepe a fesztiválokon túlmenően is kiemelkedően fontos; a zenészek számára ez az első számú bevételi forrás, a zenei jövedelmek közel fele koncertezésből származik.

A 2018-as Jelentés számos, a zeneipar jövője szempontjából meghatározó kérdéssel is foglalkozik, például a könnyűzene helyzete az oktatásban, koncertjegyek áfája, koncerthelyszínek hiánya, az értékhézag (value gap) problémája, külföldi jelenlét vagy a hallgatók országos elérése.

A teljes ProArt Zeneipari Jelentés 2018, valamint az abból készül kivonat letölthető a www.zeneipar.info oldalról.