A HÉTFA Nemzetközi Projektirodájának koordinálásában megvalósuló, három éves Erasmus+ projekt „Interaktív és mentorálás alapú fejlesztés a vállalkozásindításhoz nőknek” címmel indult el tavaly szeptemberben. A hét országból (Ausztria, Izland, Spanyolország, Portugália, Németország, Románia és Magyarország) érkező partnerek közös munkájának eredményeként egy olyan komplex nemzetközi felsőoktatási modul készül, mely a fiatal egyetemista nőket bátorítja és készíti fel a vállalkozói létre.

A projekt túl van az első fél éven, és március 20-21. között immár a második nemzetközi találkozó zajlott le – ezúttal Izlandon, Bifröst Egyetemén. Ennek keretében sor került a féléves projekteredmények megbeszélésére és a további menetrend véglegesítésére is. A szeptemberi projektindító megbeszélés óta valamennyi partnerországra vonatkozóan készült egy szociológiai kutatás, melynek keretében személyes és fókuszcsoportos interjúkat készítettek női vállalkozókkal. A kutatás első eredményeit Geambașu Réka, a kutatás vezetője, a HÉTFA tudományos főmunkatársa ismertette.

A tanulmány legfőbb célja a projekt keretében tervezett, komplex nemzetközi felsőoktatási modul empirikus megalapozása. A képzési csomag kiemelt célja, hogy gyakorlati tréningek során fejlessze a résztvevők a szakmai tudását (hard skills) és személyes készségeit (soft skills) egyaránt. A modult elsőként a projektben részt vevő egyetemeken tesztelik, a 2019/2020-as tanévtől kezdve. A képzési programot mentorprogram is kiegészíti: a leendő vállalkozókat gyakorló vállalkozók segítik ötleteik kidolgozásában és a saját vállalkozásuk indításában. Továbbá a hallgatóknak nemzetközi nyári és téli egyetemeken, valamint workshopokon való részvételre is lehetőségük lesz.

Az iFEMPOWER projekt következő eseményére idén szeptemberben kerül sor, Sevillában, ahol a kifejlesztett képzési és tananyagok, valamint a további kutatási eredmények kerülnek megvitatásra, nemzetközi workshopok keretében.

A projektről további részletek érhetők el a projekt weboldalán, ahol hamarosan az első kutatási eredményeket is publikálják.  Még több információért pedig érdemes követni a projekt LinkedIn, Facebook, Instagram és Twitter oldalát.