„Interaktív és mentorálás alapú fejlesztés a vállalkozásindításhoz nőknek” címmel indult el a három éves uniós projekt, mely a HÉTFA Kutatóintézet Nemzetközi Projektirodájának koordinálásában valósul meg. 

Az iFEMPOWER célja a vállalkozásösztönzés. A 7 országból érkező partnerek közös munkájának eredményeként egy olyan komplex nemzetközi felsőoktatási modul készül, mely a fiatal egyetemista nőket bátorítja és készíti fel a vállalkozói létre.

A modul képzési területtől függetlenül kínál vállalkozási ismereteket, különös tekintettel a karrier-magánélet egyensúly megteremtésével kapcsolatban, ami a női vállalkozók esetében kulcsfontosságú kérdés. A képzési csomag az elméleti kurzusok mellett gyakorlati tréningeket is magába foglal majd, a szakmai tudásra (hard skills) és személyes kompetenciákra (soft skills) vonatkozóan egyaránt. A modult elsőként a projektben részt vevő egyetemeken tesztelik.

A képzési programot mentorprogram is kiegészíti: a leendő vállalkozókat gyakorló vállalkozók segítik ötleteik kidolgozásában és az indulásban. A partnerintézmények emellett egyéni konzultációs lehetőséget is biztosítanak. A résztvevőket továbbá egy online képzési felület is segíti majd, ahol valamennyi, a projekt során készült tudásanyag elérhető lesz.

A bemutatkozó videót a Femspace szerkesztői készítették – a blog támogató partnerként segíti a projektet

A projekt kiindulópontjaként egy kutatásra kerül sor a 7 partnerországban a HÉTFA vezetésével. Mélyinterjúkat és fókuszcsoportos interjúkat készítenek női vállalkozókkal, többek között vállalkozói karrierjük indulásáról, a kihívásokról, amikkel szembesültek, és arról, hogy milyen segítségre (tudásra, ismeretekre) lett volna szükségük, hogy hatékonyabban túljussanak rajtuk.

A projekt indító ülését szeptember 13-14-én tartották a bécsi Sigmund Freud Egyetemen a partnerintézetek képviselőinek részvételével: HÉTFA Kutatóintézet (Budapest); Andalucia Emprende Fundacion Publica Andaluza (Spanyolország); ONECO Consulting SL (Spanyolország); Sigmund Freud Privatuniversität (Ausztria); Sociedade Portuguesa de Inovacao (Portugália); Bifröst University (Izland); Budapesti Corvinus Egyetem (Magyarország); Universitatea Sapientia Din Cluj Napoca (Románia); Steinbeis GmbH (Németország).

A projektet több támogató partner is segíti, főként kommunikációs és marketing tevékenységekkel: Femspace (Ausztria); PONT Group (Románia), valamint Icelandic Directorate of Labour (Izland).

Az iFEMPOWER az Erasmus+ program keretében (KA2: Stratégiai Partnerségek a felsőoktatás területén) valósul meg.