A szakmai konferencia keretében a HÉTFA Műhelytanulmány sorozat legújabb, 2017-es tanulmányait mutatták be június 1-jén a HÉTFA könyvtártermében.

A HÉTFA munkatársai ismertették kutatásaikat. Major Klára és Szabó Tamás Credit capacity of Hungarian firms című műhelytanulmánya a magyar cégek hitelkapacitását vizsgálja 2009 és 2013 között, közel 35 ezer hazai cég adatain keresztül. A tanulmányt dr. Tétényi Tamás, bankszakmber és ökonométer korreferálta. A vita módszertani kérdésekre és az eredmények gazdaságpolitikai következményeire koncentrált.

Herczeg Bálint Az érettségi megszerzésének költség-haszon elemzése című írása a kora gyermekkori fejlesztések, oktatási programok hosszú távú hasznait becsüli és veti össze a gyermek-, illetve fiatalkorban felmerülő költségekkel, a magyar Biztos Kezdet Gyerekház Program példáján keresztül. A résztvevők hozzászólásai elsősorban arra koncentráltak, hogyan lehetne az elemzésbe további tényezőket bevonni mind a költségek, mind a hasznok oldalán.

A 2007–2013 közötti EU-s támogatások hatása a vállalatok foglalkoztatására, beruházásaira és bruttó hozzáadott értékre című közös tanulmányában Bördős Katalin és Herczeg Bálint arra keresi a választ, hogy a 2007 és 2013 közötti fejlesztéspolitikai támogatások milyen mértékben növelték a vállalatok hozzáadott értékét, hoztak létre új beruházásokat, illetve munkahelyeket. A tanulmányt Adamecz-Völgyi Anna, a Budapest Intézet vezető kutatója korreferálta, aki elsősorban az elemzési módszertani továbbfejlesztésével kapcsolatban fogalmazott meg javaslatokat.

A műhelytanulmányok a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány támogatásával készültek.