A HÉTFA Műhely tavaszi sorozatának lezáró alkalmán Fülöp Márta szociálpszichológus, az MTA csoportvezető tudományos főmunkatársa, az ELTE professzora volt a vendégünk, aki a verseny és versengés lélektanát kutatja. Érdeklődésének fókuszában az áll, hogy az egyes országokban, kultúrákban miként élik meg a versenyt az emberek.

Fülöp Márta azt vizsgálja, a különböző országokban milyen érzéseket, fogalmakat kapcsolnak a versengéshez, és ezzel összefüggésben hogyan cselekszenek. A kutatások eredményei elgondolkodtató képet mutatnak arról, hogy Magyarországon Észak-Amerikához, Kelet-Ázsiához vagy Indiához képest mennyire másképp állunk a versengéshez. Például, a felmérésekből az látszik, hogy a magyarok elsősorban negatív érzéseket társítanak a versengéshez, a versengés társadalmi szerepét inkább negatívnak látják. Emellett Magyarországon sokszor érzékeljük tisztességtelennek a verseny feltételeit. Mindennek az a következménye, hogy az esetleges vereség nem motivál további munkára, hanem lemondó belenyugvás a válaszunk. Érdekes az is, hogy a magyarok gyakran ellentmondásos érzéseket élnek át győzelemkor: egy felmérésben egyszer valaki úgy fogalmazott: „Megpróbálok nem beképzelt lenni rá. Amúgy belül büszkeséggel tölt el, de kifelé ezt nem szabad mutatni.”

FülöpMárta_kép_small

Fülöp Márta kutatásai előadásában a magyar üzleti élet vezetőinek versenyhez, versengéshez való hozzáállását bemutató kutatásaira is kitért. A felmérésben résztvevők túlnyomó többsége rendszeresen érzékeli nehézségként, hogy nem tisztességes a verseny: erősek a korrupciós kényszerek, agresszív és kegyetlen módszerek használata jellemző.

Az előadás diái ide kattintva olvashatók.