Az EBRD igazgatóságának tagja a bank üzletpolitikájáról és magyarországi tevékenységéről beszélt a HÉTFA Műhely sorozat keretében.

Az előadásból megtudhattuk, hogy az EBRD-t 1991-ben abból a célból alapították, hogy a magántulajdonra épülő piacgazdaság kiépítését és a demokratikus politikai átmenetet támogassa a volt szocialista országokban. Ennek megfelelően működésének a 2000-es évek második feléig tartó részében tevékenységének fókuszában Közép-Európa és a Baltikum országai álltak. Azzal, hogy e térségek országaiban mind jobban megszilárdultak a piacgazdaság intézményei, az EBRD befektetései déli és keleti irányban tolódtak el. A befektetések egyre nagyobb része irányul Törökországba, Oroszországba, Ukrajnába, a Nyugat-Balkán és Közép-Ázsia volt szocialista országaiba, valamint Észak-Afrika és a Közel-Kelet bizonyos államaiba.

Ezzel a váltással együtt a Bank üzleti modelljében nem történt változás: a legfontosabb cél továbbra is a tranzíciós hatás maximalizálása a kereskedelmi banki finanszírozás kiegészítésével. Az elmúlt évtized új kihívásaira válaszul ezt egy hármas célrendszer egészíti ki. Ennek része a kis- és középcégek támogatása, egy fenntarthatóbb pénzügyi rendszer kialakítása és az energiabiztonság erősítése.IMG_3017

Az EBRD magyarországi befektetései időben erős hullámzást mutattak. A 1990-es években hazánk Lengyelország mellett a legfontosabb célország volt, számos cég privatizációját és tőzsdei bevezetését támogatták. A következő évtizedben a magyar bankrendszer fejlődésével tevékenységére már nem volt akkora szükség, forrásai relatíve drágává váltak. Ekkor private equity termékekkel álltak elő, és magyar cégek regionális terjeszkedését támogatták. A válságra adott reakcióként a 2000-es évek végén megugrott a magyarországi üzleti volumen, elsősorban a bankszektorra fókuszálva. 2011-től ismét csökkent az EBRD hazai aktivitása, a fő hangsúly olyan pozitív kezdeményezések támogatásán van, mint például a BKK projektjei, vagy a stratégiai gáztároló építése.

Ide kattintva elérhető az előadáshoz készített prezentáció.