A kötet a vízhasználat és a vízszabályozás közösségformáló erejét vizsgálja történelmi esettanulmányokon keresztül. A példák a középkortól a XX. század második feléig illusztrálják a magyar történelmet.

A kötetbe foglalt tanulmányok egyik legjelentősebb természeti erőforrásunk, a víz használatával kapcsolatos történeti ismereteinket bővíthetik. A folyók és tavak közösségi hasznosítása, az áradások és az aszályok kezelése, vizeink szennyezése és a károk elhárítása olyan közös ügyek, amik generációk sokasága számára jelentettek feladatot és kihívást. Bízunk abban, hogy e kötet – a történelmi háttér és párhuzamok bemutatása révén segítséget nyújt mai gondjaink megértéséhez, a közös válaszok kialakításához.

A HÉTFA a könyv kialakításában, a tanulmányok és az ezeket bemutató konferencia megszervezésében, továbbá a mindezt anyagilag lehetővé tevő OTKA kutatás lebonyolításában működött közre. A munkában kiemelkedő szerepe van a szerkesztő, Horváth Gergely Krisztiánnak.

A HÉTFA az OTKA kutatási projekt lebonyolításával azt is igyekezett bizonyítani, hogy az intézményi közgazdaságtan egyik hazai műhelyeként érdemben hozzá tud járulni az egyes tudományterületek, a jelen esetben a történészek és közgazdászok alkotásra sarkalló szakmai párbeszédéhez. A kötet kiadásával az alkotók, így a HÉTFA is, a fájdalmasan korán elhunyt barát és kollega, Vári András emléke előtt tiszteleg.

A kötet Víz, ami összeköt – A történetírás és a közgazdaságtan együttműködésének lehetőségeiről című bevezető tanulmánya ide kattintva érhető el.

A teljes tanulmánykötet ide kattintva tölthető le