Az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Közgazdaság-tudományi Intézet és a Hétfa Kutatóintézet partnerségében megvalósuló OTKA kutatás szakemberei, Lovász Anna és Szabó-Morvai Ágnes tanulmányukban azt vizsgálják, hogy mekkora a gyermekellátás hatása a magyarországi anyák munkapiaci aktivitására a gyermekek 3. születésnapja körül.

A szakadásos regresszió (RD) egy módosított változatát használjuk, amelyben az óvodai beíratkozás szabályait használjuk a szakadási pont meghatározásához. E modell segítségével becsüljük meg a támogatott gyermekfelügyeleti lehetőségek elérhetőségének az anyák munkapiaci kínálatára gyakorolt hatását úgy, hogy a szakadási pont környezetében egyéb tényezők (családtámogatás, preferenciák) is változnak. A gyermek életkorához kötődő tényezőket elkülönítjük a születési dátumához kötődőektől úgy, hogy a kezelt és kontroll csoportot átlagosan azonos életkorú gyermekek anyukáiból állítjuk össze. A szakadásos regressziót különbségek különbsége módszerrel egészítjük ki a szezonális hatások kiszűrése érdekében. A mérésünk eredményei azt mutatják, hogy a támogatott gyermekellátási lehetőségek szignifikánsan, 18%-kal növelik az anyák munkapiaci aktivitását. Az eredmények rámutatnak egyrészt arra, hogy az endogenitás kiszűrése milyen nagymértékben módosíthatja a mért hatást, másrészt felhívják a figyelmet ara, hogy kiemelten fontos a kérdés komplex szakpolitikai megközelítése.

Az alábbi térképek a támogatott és fizetős gyermekellátási lehetőségek régiónkénti megoszlását, illetve a tanulmányban bemutatott mért hatás regionális lebontását mutatják be.

A térképek nagyobb méretben történő megtekintéséhez kattintson a képekre!

Államilag támogatott bölcsödei férőhely elérhetőség, 2010