A Hétfa Kutatóintézet, a Budapest Intézet és a Revita Alapítvány együttműködésében készült értékelés fókuszát a járóbeteg-ellátás fejlesztése, a központi gép-műszer kataszter kialakítása, illetve a lakossági életmódprogramok támogatása adta, de emellett általánosságban is áttekinti az egészségügyi fejlesztési források eddigi felhasználását és területi megoszlását.

Az értékelés részét képezi egy statisztikai/ökonometriai eszközökkel végzett elemzés is, amely a programok területi célzását, közvetlen (igénybevételi és hozzáférési) eredményeit, valamint rövid távú gazdasági és egészségügyi hatásait vizsgálja. Ez utóbbin belül különösen a járó- és fekvőbeteg ellátások igénybe vételének átrendeződését, illetve a keresőképtelenségben töltött napok számára és a krónikus betegek gondozásba vételére kifejtett hatásokat elemzi. A Budapest Intézet által készített kvantitatív elemzés az értékelés szerves része, de a módszertan és a részletes adatok iránt érdeklődőkre tekintettel önálló dokumentumként is közzétesszük.

Az értékelés megállapítja, hogy a fejlesztési források hozzájárultak ahhoz a szakpolitikai célhoz, amely szerint az ellátást az alacsonyabb progresszivitási szintek felé kell eltolni, és a források területi célzása is megfelelő volt, az átlagnál nagyobb arányban és a folyó finanszírozáshoz viszonyítva is jobb arányban részesültek belőlük a rosszabb egészségügyi mutatókkal (magasabb elkerülhető halálozással) rendelkező kistérségek lakói. A főbb javaslatok a szabályozási és finanszírozási rendszerre, az egészségügyi humánerőforrás-problémák kezelésére és az egészségügyi intézmények működésének monitoringjára vonatkoznak.

Az értékelési jelentés ide kattintva érhető el 

A BI kapcsolódó kvantitatív értékelése 

A BI kapcsolódó háttérelemzése 

Az értékelés vezetője, Kiss Norbert interjúja a medicalonline.hu-n