A HÉTFA munkatársai a Gazdasági Versenyhivatal megbízásából vizsgálatot végeztek a hazai könyvelői piacról. Noha a legtöbb hazai vállalkozó az állam működésével könyvelőjén keresztül „találkozik”, a hazai könyvelők gazdaságban játszott szerepére és a könyvelők nyújtotta szolgáltatások jelentőségének megértésére kevés kutatói figyelem irányult az elmúlt két évtizedben.

Annak ellenére sem kapott különösebb figyelmet a könyvelő és a könyvelő-vállalkozó kapcsolat, hogy az utóbbi időszakban készült néhány gazdaságszociológiai és intézményi közgazdaságtani indíttatású felmérés kimutatta: a vállalatvezetők véleménye szerint vállalkozásuk adófizetésének mértékét leginkább könyvelőjük hozzáértése határozza meg.

 

A könyvelők és a könyvelői piac működésének mélyebb feltárását az is sürgetővé tette, hogy Magyarország kormányai az elmúlt pár évben észlelték a vállalkozásokat sújtó adminisztratív terhek versenyképességet csökkentő mértékét, és programokat hirdettek e terhek lefaragására. A szabályok betartásával kapcsolatos adminisztratív költségek pedig jelentős részben a könyvelői díjakon keresztül jelennek meg a vállalkozások működésében.

A jelen tanulmány elkészítését lehetővé tevő kutatást e tudományos és közpolitikai összefüggésrendszerbe ágyazva bonyolítottuk le. Legfőbb kutatási kérdésként azt fogalmaztuk meg, hogy egy jelentősebb adminisztratív tehercsökkentési program megvalósulása esetén miként alakulna át a könyvelő-vállalkozó kapcsolat, s vajon a terhek csökkentéséből származó előnyök „lecsorognának-e” a vállalkozókhoz, vagy pedig a dereguláció hasznait a mindennapi ügyintézést, papírmunkát végző (a vállalkozások szempontjából külső) könyvelők és könyvelőirodák élveznék-e.

A kutatás zárótanulmányának végleges, elfogadott változatát ide kattintva olvashatja el