A fejlesztéspolitika egyik vállalkozói célcsoportjának, az 5-49 főt foglalkoztató vállalkozások körében végzett 2011 májusi kérdőíves felmérésünk eredménye azt mutatja, hogy míg a 2010 előtti fejlesztéspolitika megítélése a vállalkozók körében kifejezetten negatív volt, az Új Széchenyi Tervvel kapcsolatos várakozások nemcsak relatív, de abszolút értelemben is kedvezőek.

Ez feltehetően annak is köszönhető, hogy a fejlesztéspolitika elsődleges céljaként megjelölt munkahely-teremtési és gazdaságfejlesztési szándékokkal többnyire egyetértenek a vállalkozók.

A HÉTFA kutatási eredményei azt jelzik, hogy a kormányzat a fejlesztéspolitika céljainak megfogalmazásakor és eszközrendszerének átalakításakor figyelembe vette a vállalkozások, vállalkozói szervezetek részéről érkező igényeket, ám számos olyan vállalkozás van, amely továbbra is úgy gondolja, hogy nem tud megfelelni a pályázati feltételeknek, illetve alacsonynak tartja a nyerés esélyét. Az Új Széchenyi Terv sikerének legkomolyabb korlátja azonban a vállalkozások körüli piaci bizonytalanság lehet, ami mára a pályázással kapcsolatos legfőbb visszatartó erővé vált.

Balás Gábor, Bognár Fruzsina és Csite András írásának részletei ide kattintva olvashatók:

Szakmai Háttér VII. – Az Új Széchenyi Terv vállalkozói fogadtatása