Szepesi Balázs a nyíregyházi Közgazdász-vándorgyűlésen

Szepesi Balázs, a Hétfa kutatóintézet vezetője az adminisztratív terhek csökkentésének lehetőségeiről és korlátairól tartott előadást a Magyar Közgazdász Társaság nyíregyházi Vándorgyűlésén, szeptember 5-én.
Az előadás rövid tartalma: a vállalkozásokat sújtó felesleges bürokrácia  az áfabevételek 2/3-ához merhető implicit adóként működik. Emellett aránytalanul jobban terheli a kisvállalkozásokat, növeli az üzletmenet kockázatait, bátorítja az informális működést. Az üzleti döntések helyett az állammal való foglalatosságot állítja a cégvezetők figyelmének fókuszába.

A kormányzat évek óta jelentős lépeseket tett az adminisztrációs terhek csökkentésére, azonban ezek nem jártak érzékelhető javulással. Ennek oka egyrészt, hogy az adminisztrációs terhek erős társadalmi, politikai igazgatási törvényszerűségek alapján folyamatosan újratermelődnek. A másik ok, hogy a témában sikeres politikákat a feladat nehézségei és a megvalósuló lépések elismertségének alacsony volta nehézzé teszi. Akkor lehet érdemi áttörést elérni, ha egy az adminisztrációcsökkentő lépések vállalkozói támogatását megszervezni képes szereplő felvállalja az ügyet, legyen az politikai vagy vállalkozói szerveződése.

Az adminisztráció jelenlegi magas szintje most sajnos természetes állapotnak tekinthető, de gondoljunk csak bele: ha az EU-ban átlagos szintre csökkennének a vállalkozások bürokratikus terhei, az annyit jelentene, mintha 9 százalék lenne az áfa.

A prezentáció >>