Sajtóvisszhang

2015. február 24. – Tizenhetedik Online

Görögkatolikus templom épülhet Rákosmentén

“Balás Gábor, a HÉTFA Kft. ügyvezetője emlékeztetett rá,(…)az itt lakók életminőségét az tudná érezhetően tovább javítani, ha munkahelyek teremtésével mind többen szabadulnának meg az ingázástól, a központba való bejárástól…”
A teljes cikk olvasásához klikk ide

* * *

2015. január 21. – Piac és Profit

Vonzza a pénzt a kreatív ipar, de miért?

“A tőkepiac számára azonban nem csak Európa jelent kedvező környezetet, a kreatív szektor Magyarországon is jelentős mértékben, 3,7 százalékkal járul hozzá az ország GDP-jéhez, és a foglalkoztatottak 4,4 százalékát adja, a Hétfa Kutatóintézet Design Terminál felkérésére készített felmérése alapján. Ráadásul az is elmondható, hogy a növekedés ötször gyorsabb a hazai kreatívipar teljesítményében, mint a magyar gazdaság egészében.”
A teljes cikk olvasásához klikk ide

* * *

2015. január 17. – Népszava

“Egy összetört tükör darabjai”

“Állítólag az új stratégiai tervek a Hétfa Egyesület, és mások „értékelési jelentése” alapján készültek, az eddigi intézkedések „sikeréről” számolnak be.”
A teljes cikk olvasásához klikk ide

* * *

2014. szeptember – október

“A térség megtartó ereje a jövőbeni fejlesztések tétje” – a HÉTFA munkatársainak Tolna megyei fórumai

A HÉTFA munkatársai Szepesi Balázs stratégiai igazgató vezetésével közreműködnek Tolna megyei 2014-2020 programozási időszakra vonatkozó fejlesztési terveinek kimunkálásában. Szakértőink 2014 szeptemberében és októberében több fórumon számoltak be a tervezés előrehaladásáról és vitatták meg a terveket a megyei érintett társadalmi-gazdasági szereplőivel. Az eseményekről a következő híradások jelentek meg:

Bátaszéki fórum szeptember 26. – teol.hu 

Paksi fórum szeptember 30. – tolnamegye.hupaksihirnok.hupakspress.hu

 

* * *

2014. szeptember 26. – Monitor Magazin

Keszthely tovább (sz)épülhet

A Zala megyei fejlesztési terv Keszthellyel kapcsolatos kérdéseiről, lehetőségeiről tanácskoztak a városban, a témával kapcsolatosan Ruzsics Ferenc polgármester tartott sajtótájékoztatót szeptember 25-én. Elmondta: a tervezet összeállításában oroszlánrészt vállaló Csite András vázolta az elkövetkezendő európai uniós ciklusra vonatkozó elképzeléseket, melyekben meghatározták a főbb csapásirányokat.

A teljes cikk olvasásához klikk ide

* * *

2014. szeptember 6. – Origo

Ez lehet a magyar gazdaság legnagyobb baja

A bürokráciával nehéz küzdeni, mert az eredmények lassan jönnek, és amikor elindul valami változás, akkor sem értékelik azt pozitívan, mondta Szepesi Balázs elemző. A Nyíregyházán zajló Közgazdász-vándorgyűlés legérdekesebb gondolatait közvetítjük.

A teljes cikk olvasásához klikk ide

* * *

2014  július 9. – Hévízi Forrás

“Tanulmányozta, ma fejleszti a vidéket”

Ugyanolyan lelkesen mesél egykori kutatási témáiról, így például arról, hogy mi a magyar elit véleménye a Balatonról, mint Zala megye fejlesztési koncepciójáról és Hévíz jövőbeni lehetőségeiről. Csite András jó pár éve maga mögött hagyta már a kutatói létet, és élvezi, hogy azóta nemcsak „az asztalfióknak ír”. Hiszen, míg korábban „csupán” tanulmányozta a vidéket, elemző, tanácsadó tevékenysége révén ma már fejleszti is azt.

A teljes cikk olvasásához klikk ide

* * *

2014 május – Unikum

“…a HÉTFA Kutatóintézet, ami például számos közös szakmai gondolatot képvisel és folytat piaci alapon…”

A Rajk László Szakkollégium belső magazinja, az Unikum Balázs Zoltánnal készített interjút. A szövegben szerepel a HÉTFA is, mint a Közjó és Kapitalizmus Intézet részbeni örököse.

A teljes cikk olvasásához klikk ide

* * *

2014  február 12. – Pénzügyi Szemle Online

“A versenyképesség alapja az együttműködés ösztönzése”

A versenyképesség alapja az együttműködési képesség, a korrupció pedig egy általános szerződési kudarc – fogalmazott az intézményi közgazdaságtan megközelítésével kapcsolatban a Pénzügyi Szemle Online-nak adott interjújában Mike Károly, a Hétfa Kutatóintézet munkatársa. Szerinte az intézményi minőség javításához mindenekelőtt fel kell térképezni, hogy miképp működnek a valóságban a magyar állami és piacgazdasági játékszabályok és folyamatok. 

A teljes cikk olvasásához klikk ide

* * *

2014  január 23. – TEOL

“A paksi kistérségből igényelték a legnagyobb összeget”

„Itthon, Tolnában” Ezt a címet viseli a 2014-2020-as Európai Uniós finanszírozási időszakra készült átfogó megyei területfejlesztési tervezet, amelynek kapcsán szerdán tartottak konferenciát Pakson, a Csengey Dénes Kulturális Központban. 

A teljes cikk olvasásához klikk ide

* * *

2013. november 14. – TEOL

“Az emberek élni szeretnének és nem fejleszteni”

“Az emberek élni szeretnének és nem fejleszteni – mondta Szepesi Balázs, a Hétfa Elemző Központ munkatársa csütörtökön, a Tolna Megyei Önkormányzat által összehívott területfejlesztési konferencián, a Művelődési Házban. 

A teljes cikk olvasásához klikk ide

* * *

2013. szeptember 19. – HRportal

Intelligens távmunka állomások kialakítása a cél vidéken

Szeptember 17-én Budapesten rendezték meg a MICROPOL projekt első magyarországi találkozóját. A tematikus szeminárium és tanulmányút célja az intelligens távmunka-állomások (azaz Smart Work Stations) sikerét meghatározó társadalmi elfogadottság megismerése, valamint azon támogató háttérfeltételek meghatározása, amelyek vonzóvá teszik az atipikus foglakoztatási módokat a vidéki területeken is. A 2012 januárjában indult program keretében a 10 országból érkező partnerek a saját régiójukban szerzett tapasztalataikat osztották meg egymással hazánkban az atipikus foglalkoztatási formák társadalmi hatásainak feltérképezése érdekében. A szeminárium során a partnerrégiók “jó gyakorlatainak” megismerése mellett tematikus csoportmunka vette kezdetét hazai szervezetek és sikeres kezdeményezések bemutatkozásával. A munkacsoportokban többek között olyan nemzetközileg elismert szakemberek tartottak előadást, mint Törőcsik Ágnes, a HÉTFA kutatóintézet vezető tanácsadója és Ray Pinto, a Microsoft Jogi és Kormányzati Kapcsolatokért felelős vezetője.

A teljes cikk olvasásához klikk ide

* * *

2013. augusztus 23. – Mandiner Blog

Madarak, bölények és potyalesők – Vita a magyar vállalkozásokról a Tranziton

A magyar közvélekedésben a vállalkozókat még ma is sokszor a terepjárós áfacsaló vállalkozóval vagy a lúzer vidéki zöldségessel azonosítják. A rendszerváltás óta kialakult kép korántsem reflektál megfelelően a vállalkozó és a vállalkozások társadalmi szerepére – a Hétfa Kutatóintézet csütörtöki tranzit fesztiválos beszélgetésének célja éppen ennek árnyalása, a magyar vállalkozások kihívásainak, nehézségeinek, sikereinek jobb megértése volt. A teljes cikk olvasásához klikk ide:

http://mandiner.hu/

A Tranzit fesztivál hangképes összefoglalója – Hétfás arcokkal…

* * *

2012. november  8. – Zalai Hírlap

Zöld Zalárí építve – Manninger Jenő és Csite András sajtótájékoztatója Keszthely és Hévíz térségének jövőjéről

Az adottságokat figyelembe véve a megye jövőjét a Zöld Zala programra kell építeni – hangzott el azon a fórumon, melyet Zala megye fejlesztési koncepciójának munkanyaga kapcsán tartottak. A teljes cikk olvasásához klikk ide:

http://www.zalaihirlap.hu/fooldal-legfrissebb_hirek/20121108_zold_zala

* * *

2012. szeptember 7. – Zalai Hírlap

Csite András és Kabai Gergely a Balaton jövőjéről

Mi lesz veled, Balaton? Erre keresték a választ a Balatoni Integrációs Nonprofit Kft. konferenciasorozatának résztvevői, akik pénteken a gyenesi községházán járták köbe a kérdést a turizmus és a gazdaság szemszögéből.. A konferencián előadást tartott Csite András, a HÉTFA igazgatója és Kabai Gergely, a HÉTFA-Pannon.Elemző Iroda munkatársa. A teljes cikk olvasásához klikk ide:

http://zalaihirlap.hu/fokusz/20120907_mi_lesz_veled_balaton/print

* * *

2012. június 19. – Portfolio.hu

Mike Károly cikke Elinor Ostromról

A piacpártiak sokszor éppannyira etatisták, mint ellenfeleik. E paradox gondolat Elinor Ostromtól, a múlt héten elhunyt Nobel-díjas közgazdásztól származik. Ha megértettük volna a paradoxont feloldó igazságot, talán az elmúlt két évtizedünk is másként alakult volna. A teljes cikk olvasásához klikk ide:

http://www.portfolio.hu/gazdasag/egy_unortodox_kozgazdasz_emlekere.168832.html

* * *

2012. április 18. – Dunaújváros Online

Balás Gábor a Danuwin Konferencián – DunaPolis: Tervezésre fel!

A kifutás még bizonytalan, a most formálódó tervek életképességét a jövő dönti el, de a résztvevők egybehangzó álláspontja szerint az utóbbi évtizedek legjelentősebb térségi összefogásává izmosodott az új DunaPolis stratégiája. A teljes cikk olvasásához klikk ide:

http://www.dunaujvaros.com/hirek/2012/04/dunapolis_tervezesre_fel

* * *

2012. február 24. – HVG

Balás Gábor a Kohéziós Alap esetleges részleges felfüggesztéséről

“Balás Gábor, a Hétfa Elemző Központ ügyvezetője, korábban az NFÜ főosztályvezetője szerint ebben a költségvetési periódusban a kohéziós alap vonatkozásában jelenleg a szankciónál nagyobb kihívás, hogy a folyó fejlesztési programokat mind időre megvalósítsák. Nagyobb új beruházásra már egyébként sincs idő szerződni, mert az ilyesmi előkészítése hosszú időt vesz igénybe. Így gondot jelenthet az is, hogy az EB a 4-es Metró 2007 és 2010 közötti közbeszerzéseinek ellenőrzése közben a kifizetések egy részét megtagadta.” A teljes cikk olvasásához klikk ide:

http://hvg.hu/gazdasag/20120224_kohezios_alapok_energiahatekonysag

* * *

Térhasználat és államigazgatás: a területi közigazgatás átalakításának vizsgálata c. projektünk eredményeinek sajtóvisszhangja:

“Körvonalazódik a járási rendszer” – Napló 2011. október 7.

“Fideszes lobbik rajzolják át az ország térképét” – HVG 2012. február 20.

* * *

2011. október  22. – Duna Televízió

Németh Nándor a Duna Televízió Munka-Társ című műsorában

Németh Nándor, a HÉTFA igazgatója interjút adott a Duna Televízió Munka-Társ című műsorának.

A videó megtekintéséhez katt ide: http://www.dunatv.hu/

* * *

2011. október  12. – Hargita Népe, Kitekintő

Egységes turisztikai arculatot kap Székelyföld

Egységes turisztikai marketing keretében új emblémával és jelmondattal népszerűsítené Székelyföldet Hargita Megye Tanácsa. A régió, azon belül Hargita megye turisztikai termékként történő világos definícióját célzó stratégia vizuális elemeit – a logót és a jelmondatot – hivatalosan november 3-án, a Romexpón rendezett vásáron, a megyei tanács standjánál mutatják be. Hargita és Kovászna megye természeti és kulturális értékeit, hagyományait, vonzerejét, az itt élőket és az itt megélhető élményeket egységes arculattal népszerűsíteni kívánó projekt keretében készült el Székelyföld turisztikai logója, amelyet a magyarországi Hétfa Kutatóintézet tervezett.

A teljes cikk ide kattintva olvasható: http://kitekinto.hu/karpat-medence/2011/10/12/egyseges_turisztikai_arculatot_kap_szekelyfold/

* * *

2011. október  7. – Napló

Körvonalazódik a járási rendszer

“A Hétfa Elemző Központ a Nemzeti Közigazgatási Intézettől olyan kutatásra kapott megbízást, melynek keretében a szakembereknek a járások területi lehatárolására kellett többfajta változatot készíteniük. A kutatás vezetője a Veszprém megyei szociológus, Oláh Miklós, akivel a tervezett járások kialakításának koncepciójáról, módszertanáról beszélgettünk.”

A teljes cikk ide kattintva olvasható: http://www.naplo-online.hu/cimlapon/20111007_jarasi_rendszer

* * *

2011. szeptember 10. – Magyar Nemzet

Figyelni kell a piaci réseket

“A kisebb vállalkozások százmillió forint alatti összegű, de magasabb, legalább ötvenszázalékos támogatási arányú pályázati kiírásokat várnak az Új Széchenyi-tervben, mert így képesek új munkahelyeket létesíteni. Ugyanakkor pályázási kedvüket visszafogják a már évek óta tapasztalható piaci, szabályozási bizonytalanságok – derült ki egy augusztus végén lezárt tanulmányból.”

Hajdú Péter, a Magyar Nemzet újságírója a HÉTFA Szakmai Háttér VII. Az Új Széchenyi Terv vállalkozói fogadtatása c. anyagunk felhasználásával készített cikket, mely ide kattintva tekinthető meg: http://mno.hu/portal/808889

* * *

2011. augusztus 22,

Chikán Attila nagyívű interjút adott az origo.hu-nak a magyar gazdaságpolitika elmúlt 1 évéről, melyben említést tett a HÉTFÁ-ról is: “Van jó pár amolyan ‘kibeszélő kör’ és vannak félhivatalos társaságok, például a Széll Kálmán Társaság, amely főleg a Fidesszel szimpatizáló értelmiségiekből, vállalatvezetőkből, kutatókból áll. Az utóbbi időben alakult pár, néhány főből, főként fiatalokból álló színvonalas elemző intézet, mint például a Hétfa Kutatóintézet vagy a Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet.”

Az interjú teljes szövege ide kattintva olvasható: http://www.origo.hu/uzletinegyed/20110822-interju-chikan-attilaval.html

* * *

2011. június 14,

Kabai Gergely, a HÉTFA-Pannon.Elemző Iroda munkatársa interjút adott az olasz nyelvű economia.hu újságnak és a Kossuth Rádia A hely c. műsorának a kisvejkei termelői és értékesítő szövetkezetről.

http://www.itlgroup.eu/magazine/index.php?option=com_content&view=article&id=2389%3Aintervista-due-storie-di-sviluppo-rurale-in-ungheria&catid=36%3Anews-di-economia-interna-statistiche-e-finanza&Itemid=105

http://www.mr1-kossuth.hu/hirek/radio-100723/kisvejkei-mintagazdasag.html

* * *

2011. május 24,

A Magyar Tudományos Akadémia Elnöki Tanácskozójában került sor 2011. május 24-én az MTI KTI által kiadott “Helyi kezdeményezésű gazdaságfejlesztési programok vizsgálata” c. kötet bemutatójára. A tanulmányokban helyi kezdeményezésű gazdaságfejlesztési programokat elemeznek a szerzők.

http://hvg.hu/

http://www.napi.hu/

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/buntessuk-e_a_munkanelkuli_romakat.484274.html

http://www.ugyvezeto.hu/

http://www.portfolio.hu

http://www.hrportal.hu/

 

* * *

2011. február 17. – Magyar Televízió

A HÉTFA Kutatóintézet igazgatója, Balás Gábor interjút adott a hazai foglalkoztatási helyzetről a Magyar Televízió Átjáró című műsorában. A videó ide kattintva tekinthető meg:

http://videotar.mtv.hu/Videok/2011/02/17/19/Atjaro_2011_februar_17_.aspx

* * *

2011. január 4. – index.hu

A HÉTFA munkatársai, Németh Nándor és Hogyor Vera részt vett az MTA Közgazdaságtudományi Intézetében készített Erőforrástérkép kialakításában. A projekt eredményeiről részletes áttekintés jelent meg az index.hu-n. A cikk ide kattintva olvasható:

http://index.hu/gazdasag/magyar/2011/01/03/husz_ev_alatt_eltunt_300_000_adozo/

* * *

2010. december 23. – Kossuth Rádió

Kutatóintézetünk junior elemző munkatársa, Bognár Fruzsina interjút adott a Kossuth Rádiónak a hazai gazdasági kamarák és vállalkozói érdekképviseletek működéséről. Az interjú a 2010-ben készült kamarai kutatás eredményeit foglalja össze. Az interjú ide kattintva hallgatható meg: 

http://hetfa.hu/wp-content/uploads/2011/01/bf.mp3

* * *

2010. december 12. – Kossuth Rádió

Szabó-Morvai Ágnes a hazai szakszervezetekről Kutatóintézetünk munkatársa, Szabó-Morvai Ágnes interjút adott a Kossuth Rádiónak a hazai szakszervezetek működéséről. Az interjú a 2010-ben készült TÁMOP-kutatás eredményeit foglalja össze. Az interjú meghallgatható ide kattintva:

http://hetfa.hu/wp-content/uploads/2010/12/szma_kossuth_radio.mp3

* * *

2010.szeptember 26. – Kossuth Rádió Ütköző c. műsor

Minőségi fejlesztésekre van szükség a turizmusban Horváth Endre, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára, Kovács István, a Magyar Szállodaszövetség főtitkára és Németh Nándor, a HÉTFA Kutatóintézet igazgatója és a Magyar Idegenforgalmi és Területfejlesztési Egyesület elnöke az Ütköző adásában.Link a teljes cikk letöltéséhez:

http://www.mr1-kossuth.hu/archivum/minosegi-fejlesztesekre-van-szukseg-a-turizmusban.html

* * *

2010.szeptember 14. – MTA Regionális Tudományos Bizottság Hírlevele

Összefogás az LHH kistérségek és az egyetemek között

Augusztus végén egy szakmai konferenciára került sor „A területfejlesztés régi, új lehetőségei és az LHH kistérségek” címmel. A szervezésbe a kistérség és az egyetem mellett bekapcsolódott a MITE, valamint a HÉTFA Kutatóintézet. A konferencia célul tűzte ki, hogy egy kisebb fórumot teremt, ahol – rövid témaindítók után – a szakértők elmondhatják véleményüket a regionális kérdésekről, a terület és vidékfejlesztés aktuális ügyeiről, és ehhez kapcsolódva a hátrányos helyzetű kistérségek jelenlegi és jövőbeli fejlesztési lehetőségeiről. Ide kattintva töltheti le:

www.eco.u-szeged.hu/karunkrol/kozgazdasagtani/rtb-hirlevel-iievf-4szam

* * *

2010.szeptember 06. – Világgazdaság Online

Társasági adó: mínuszok Szakmai Háttér sorozatunk első anyagának visszhangja a Világgazdaságban. Tanulmányunkban, melynek címe Érvek és Ellenérvek a Bankadóról,  a HÉTFA Kutatóintézet 2010. augusztus 16-án szakértői beszélgetést folytatott a kérdést több oldalról megvilágítani képes szakértőkkel.Link a teljes cikk letöltéséhez:

http://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/tarsasagi-ado-minuszok-326574

* * *

2010. augusztus 02. – HÍR24

Balás Gábor MR1 Kossuth Rádióbeli interjúja a sajtóban. Teljes cikk letöltése innen:

http://www.hir24.hu/belfold/107846/orbaneknak-van-mozgasteruk-.html

* * *

2010. augusztus 02. – MR1 – Kossuth Rádió

Balás Gábor interjúja az MR1 Kossuth Rádió 180 perc című műsorában 06:50-től a kis- és középvállalkozások részére nyújtható támogatásokra rendelkezésre álló, fennmaradt Uniós forrásokról.

Link a teljes interjú meghallgatásához:

http://www.hangtar.radio.hu/?mrp=autoplay=1||hangtar=20100802_063343_1||autoplay=1

* * *

2010. május 29. – NépszavaOnline

Az egyszerűsítésnek több lehet a kára, mint a haszna

Óvatosan kellene a jogszabályok szövevényes hálójához nyúlni bürokráciacsökkentés címén szakértők egy része szerint, mert előfordulhat, hogy több kárt okoz az új kormány az egyszerűsítésekkel, mint amennyi hasznot hoz. A kitűzött megtakarítások nem fél, hanem inkább kettő-négy év alatt valósíthatók meg, ha nem akasztják a folyamatot a vállalkozói lobbiérdekek. Link a teljes cikk letöltéséhez:

http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=303433

 

* * *

2010. április 12. – MagyarNemzetOnline

Bizalom, vállalkozás, kiszámíthatóság

A Hétfa Kutatóintézet vezetői a vállalkozások szemszögéből vizsgálják a magyar gazdaság állapotát. Szerintük a gazdaság sikeres működésének alapeleme a vállalkozók egymás közötti, illetve a vállalkozók és az állam közötti bizalom, s úgy látják, hogy fontos lenne újragondolni az állam és a vállalkozások kapcsolatrendszerét. Link a teljes cikk letöltéséhez:

http://mno.hu/portal/706552

* * *

2010. április 8. – Figyelő

Mit kíván a gazdaság? Mivel még a választások előtti utolsó napokban sem láthatóak a pártok világosan megfogalmazott gazdaságpolitikai elképzelései – a többnyire olvashatatlanul hosszú és általánosságokban fogalmazó programok jobbára csak mellébeszélnek –, lapunk megpróbálta összeszedni a legfontosabb teendőket és irányokat az új kormány számára. Tizenhárom elismert közgazdász szakértő gondolataiból merítettünk, a prioritásoknak tekinthető feladatokra koncentrálva. Az összeállítás természetesen szubjektív és vitára ingerlő. Ám meggyőződésünk szerint ez az a vita, amelyről a kampánynak szólnia kellett volna. Link a teljes cikk letöltéséhez:

http://www.fn.hu/hetilap/20100406/mit_kivan_gazdasag/