Gyakornokaink élményei

Kaderják Anita (2013. november – 2014. május)

“Nagyon fontos tapasztalat volt számomra, hogy az egyetemen megszerzett elméleti közgazdaságtani tudást gyakorlati terepen kellett alkalmaznom, olyan, addig számomra ismeretlen területeken, mint a mezőgazdaság vagy a kreatívipar, és bepillantást nyerhettem a megyei fejlesztési tervek készítésébe is. Klasszikus közgazdaságtani tudásom a kollégákkal való közös munka során kiegészült a politikai gazdaságtan gondolkozási keretével, ami lehetővé tette a problémák komplexebb elemzését. A klasszikus „mi lenne a jó szabályozás, milyen játékszabályok között tudnának jól működni a szereplők?” kérdés helyett meg kellett tanulnom abban gondolkozni, hogy adott keretek között mi a lehető legjobb elérhető állapot, azaz a második legjobb kimenet. És ami talán a legnagyobb élmény volt, hogy találkozhattam vállalatvezetőkkel, földbirtokosossal, dizájnerekkel és a hazai kreatívipar emblematikus alakjaival, és tőlük hallgathattam meg, hogy mit gondolnak területük állapotáról, hogyan látják a fejlődési lehetőségeket, s milyen kihívásokkal szembesülnek a jelenlegi gazdasági körülmények között. Ezt olyan tudásnak tartom, amit nem lehet tankönyvekből elsajátítani.”

 

Komándi Krisztián (2014. január-március)

“A Hétfa mindig is jól csengő név volt a szakkollégista és közgazdász körökben, így gyakornokként egy nagyon szakmai, de mégis életközeli témákkal töltött pár hónapot vártam. Nem is csalódtam: a projekt, amiben részt vettem, nekem is új terület volt, és sok ott megszerzett tudást kellett már azóta hasznosítanom. Kimerítően vizsgáltunk az első látásra kevésbé fontosnak látszó részleteket, jó volt átélni, hogy nem naivitás hinni a professzionális, szakmai-akadémiai alapú közpolitikai tanácsadásban. Ezt a három hónapot egy nagyon rugalmas, barátságos és mindeközben inspiráló környezetben tölthettem el: a Hétfa egy ritka jó első munka-élménnyel szolgált!”

 

Szabó Noémi (2014. január-március):

“Az egyetem utolsó évében jelentkeztem a gyakornoki programra. Úgy gondoltam, hogy az iskolában már lefektették azokat az alapokat, amelyeket felhasználva érdemi feladatokat is elláthatok, ám hiányzott az a plusz, amit csak a gyakorlati munka tud adni. Az itt töltött három hónap nagyon tanulságos volt, olyan dolgokra világított rá, amikre nem is számítottam. Egyrészt meggyőzött arról, hogy a sok elméletet valóban fel lehet használni a munka során! Másrészt szakmai segítséget kaptam, ami új nézőpontokat nyitott meg a gondolkodásomban. Harmadrészt az irodában lévő családias hangulatnak köszönhetően szívesen jártam be dolgozni – de ez már tényleg csak a “hab a tortán” :). Nem volt mindig könnyű az egyetemi feladatokat is elvégezni a munka mellett, de a pillanatnyi nehézségek ellenére hálás vagyok a gyakornokként eltöltött hónapokért.”

Ván Bálint (2014. március-július)

“Szerettem bejárni a Hétfába dolgozni, mert mindig jó volt a hangulat nemcsak munka közben, hanem a közös ebédeken is. (Ezért ajánlom mindenkinek, hogy még gyakornokként is minél több időt próbáljon az irodában eltölteni.) Olyan feladatokat kaptam, amelyek kihívást jelentettek, és amelyekkel érdemben hozzá tudtam járulni az intézetben folyó kutatásokhoz. Mindig volt kihez fordulnom a kérdéseimmel, a terhelésemet pedig a tanulmányaimhoz igazították.”

Kép: Gyakornoki program lezárása: oklevélátadás

Gyakornoki program lezárása: oklevélátadás (2014-04-18)